Appartement: spaart de VvE wel genoeg


5 maart 2019 - Wil je een appartement kopen of woon je al in een appartement? Controleer dan of de Vereniging van Eigenaren (VvE) wel voldoende spaart!

Karin Kuiken: "Sinds 2018 zijn de regels voor VvE's flink aangescherpt. Gemeenten kunnen VvE's zelfs verplichten tot onderhoud. Inzicht in de financiële positie van de VvE bij aankoop van een appartement is cruciale informatie die vooraf goed inzichtelijk moet zijn. Hypotheekverstrekkers nemen deze informatie mee en mede hierop wordt de hoogte van de te verkrijgen hypotheek vastgesteld. Ook als je al in en appartement woont is het van wezenlijk belang dat je de financiële positie nauwlettend in de gaten houdt. De Wet verbetering functioneren VvE’s maakt bijvoorbeeld ook duidelijker dat de VvE’s geld kunnen lenen. Daarbij is elke eigenaar alleen aansprakelijk voor zijn eigen deel van een lening. VvE’s kunnen een lening aanvragen bij onder andere het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Ook zijn er banken die leningen aan VvE’s verstrekken. De rente op de lening is onder voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Kortom een belangrijk aandachtspunt bij aankoop en als eigenaar, de EFA kan u hier goed in adviseren."


Als je een appartement koopt, koop je niet alleen jouw eigen woning maar ook een deel van het complex. Alle bewoners maken immers gebruik van de gezamenlijke ruimtes zoals de hal, het trappenhuis en de lift. Maar ook het dak is van jullie allemaal.

Strengere regels
Daarom moet elk appartementencomplex een Vereniging van Eigenaren hebben. Dat is in de wet vastgelegd. Koop je een appartement, dan word je automatisch lid van deze vereniging. Bovenop je hypotheeklasten betaal je maandelijks een bedrag aan de VvE. Dat geld is bestemd voor onderhoud van het complex, zoals reparaties en schoonmaak.

Uit onderzoek van de overheid is echter gebleken dat veel VvE’s niet voldoende geld reserveren. Daarom zijn de regels in 2018 aangescherpt. VvE’s zijn nu verplicht om minimaal 0,5% van de herbouwwaarde van het complex in reserve te hebben of om een goed meerjaren onderhoudsplan (MJOP) op te stellen.


Onderhoudsplan
Hoewel niet verplicht, is een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) de beste manier om vast te stellen hoe groot het reservefonds van de VvE moet zijn. Want, in het MJOP is opgenomen wanneer welk onderhoud moet plaatsvinden en wat de kosten daarvan zijn.

Vaak wordt een MJOP opgesteld voor 10 of 15 jaar. In dat geval is het belangrijk dat de VvE ook reserveert voor onderdelen van het gebouw die langer meegaan, zoals bijvoorbeeld het dak. Verder is het verstandig om het MJOP regelmatig te laten herberekenen. De kosten van materialen en werk kunnen immers veranderen naarmate de tijd verstrijkt.

 
Minder hypotheek
Nog lang niet alle VvE’s voldoen aan de nieuwe regels. Dat betekent dat de bijdrage die ze aan hun leden vragen waarschijnlijk hoger zal worden. Maar het kan ook gevolgen hebben voor jouw hypotheek als de VvE niet voldoende in kas heeft.

Hypotheekverstrekkers controleren namelijk strenger of de VvE wel genoeg spaart. De taxateur houdt bij de waardebepaling van een appartement ook rekening met het reservefonds van de VvE. Zit er te weinig in de kas, dan kun jij waarschijnlijk minder lenen voor jouw hypotheek.

Wat moet je doen?
Overweeg je om een appartement te kopen? Controleer dan ruim van tevoren of de VvE wel financieel gezond is. Via de verkopende makelaar kun je alle relevante stukken opvragen. Woon je al in een appartement? Ook dan is het verstandig om de VvE goed te (blijven) controleren.

Heb je vragen over dit bericht? Overweeg je om een appartement te kopen en weet je niet precies of de VvE wel aan de regels voldoet? Neem dan contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Die helpt je om het uit te zoeken en adviseert je gelijk over alle financiële zaken die voor jou van belang zijn.

Bron LevenWonen / SEH, lees

Geplaatst op: 05 maart 2019

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More