RFEA: ‘Geef scheidingsadviseur exclusief loket bij geldverstrekker’


6 december 2018 - Waar ga je zitten als je gaat praten met twee bestuurders van het Register Financieel Scheidingsadviseurs (RFEA)? "Scheidende mensen moet je verstandig positioneren om een gesprek te kunnen voeren”, zegt Chantal Scherpenhuijzen, voorzitter van de stichting RFEA. Recht tegenover elkaar zitten is dan niet handig. We kiezen voor een hoek van 90 graden. Scherpenhuijzen beheert met de stichting het kwaliteitskeurmerk RFEA, de examinering van kandidaten en de permanente educatie van RFEA-adviseurs.

"Het is inderdaad helaas zo dat scheidingsadviseur nog een vrij beroep is terwijl de materie om een gedegen juridische, fiscale én financiële kennis vraagt. Het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap is in de meeste gevallen gemakkelijker dan de ontbinding hiervan! Particulieren denken zelf via internet een "doe-het-zelf” scheiding te kunnen regelen of met een niet-erkende scheidingsadviseur in zee gaan, zulks vaak met vaak desastreuze gevolgen. Derhalve pleit ook ik voor een beschermde titel.", aldus Karin Kuiken, tevens lid RFEA ledenraad.


Anneke Janssen is ook aangeschoven in Amsterdam. Naast haar werk bij ABN Amro vervult zij als voorzitter van de vereniging RFEA de rol van belangenbehartiger voor de ruim 200 gecertificeerde RFEA-adviseurs. De RFEA heeft zich ten doel gesteld meer te profileren. Volgens hen is dat hard nodig. "Scheidingsadviseur is helaas nog een vrij beroep”, zegt Scherpenhuijzen. "Ik zeg helaas omdat het vak behoorlijk complex is, fiscaal, juridisch en financieel, terwijl iedereen zich kan afficheren als scheidingsadviseur.”

Geen inkomenstoets
Een beschermde titel zou vooral de scheidende consument beschermen, vinden de twee voorzitters. Want als het fout gaat in het proces, dan heeft dat financieel en emotioneel gevolgen. Bij ABN Amro ziet Janssen mensen langskomen met een echtscheidingsconvenant dat financieel helemaal niet uitvoerbaar is. "Dan denken ze dat de bank niet goed gekeken heeft, want het convenant is bekrachtigd door de rechtbank. Maar er is geen inkomenstoets gedaan.” Het gevolg is dat ex-partners die dachten klaar te zijn, opnieuw met elkaar in gesprek moeten om tot uitvoerbare afspraken te komen. "Omdat er naast juridische kennis, ook financiële en fiscale kennis nodig is, willen we als RFEA-adviseur graag vooraan de rit zitten”, zegt Janssen. 
 
Alimentatie
RFEA-adviseurs treden soms ook op als mediators om te zorgen dat een zogeheten overlegscheiding geen vechtscheiding wordt. "Het onderwerp waar de meeste frictie over ontstaat is de alimentatie”, zegt Janssen. "Dat blijkt ook uit ons pas gehouden RFEA-ledenonderzoek. Je gaat niet meer samen door het leven dus willen beide partijen er zo goed mogelijk uitkomen. De een wil zo min mogelijk betalen en de ander zoveel mogelijk ontvangen. Dat blijft een heikel punt.”

De financiën in een scheiding hangen vaak samen met afspraken rond de woning en de hypotheek. "Klanten liggen wakker van de vraag of ze nog wel een dak boven hun hoofd hebben. Vragen zich af of hun kinderen straks niet te ver naar school hoeven fietsen. Als de afspraken over de kinderen gemaakt zijn en het huis is geregeld, dan vergeten ze bijvoorbeeld pensioen. ‘Komt later wel’, denken ze dan. Maar je wil achteraf geen losse eindjes. Het is natuurlijk heel vervelend als je denkt dat je alles hebt geregeld en je moet opnieuw om de tafel.”

Cirkeltje
Om slepende trajecten te voorkomen, pleiten Scherpenhuijzen en Janssen voor een uniforme manier om de hypotheekafspraken in het convenant te kunnen toetsen bij de geldverstrekkers. Nu blijven scheidende mensen vaak in een cirkeltje hangen, weet Scherpenhuijzen. "Klanten zijn bezig met hun convenant en worden met huiswerk naar hun financieel adviseur gestuurd: ‘kijk maar wat er kan met de hypotheek, dan gaan we van daaruit weer verder.’ En dan horen ze dat er nog niets valt te zeggen, want daar hebben ze het convenant voor nodig. Het is een kip-ei-verhaal.”
 
Een hypotheekverstrekker mag volgens de wet alleen bindende hypotheekoffertes doen. Een offerte uitbrengen onder voorwaarde dat bepaalde zaken worden vastgelegd in het convenant is niet mogelijk. "Voor consumenten is dat natuurlijk vreselijk. De onzekerheid over de toekomst duurt daardoor veel langer en er is des te meer kans dat er ergens in de tussentijd toch weer de vlam in de pan slaat. Dat is ook de reden dat steeds meer banken en geldverstrekkers samenwerkingsverbanden aangaan met adviespartijen op het gebied van scheiden.”

Vertrouwenszaak
ABN Amro en sinds kort ook dochter Florius hebben voor dat probleem een afspraak gemaakt met Scheidingsexpert Nederland. Op een gestandaardiseerd document levert een Scheidingsexpert de belangrijkste componenten van een nog niet vastgelegd convenant aan. ABN Amro en Florius doen op basis daarvan toch een bindende hypotheekofferte. Als het convenant er uiteindelijk toch anders uitziet, heeft de bank het nakijken. "Het is een vertrouwenszaak”, zegt Scherpenhuijzen.

Zo’n afspraak heeft veel voordelen, vindt Janssen. "Terwijl de bank bezig is met de hypotheek, kan de scheidingsadviseur verder praten over het ouderschapsplan, pensioen, de hond en de kat. Dan zijn alle partijen samen aan de eindstreep en tegelijkertijd klaar.”
 
Voortrekkersrol
Scherpenhuijzen en Janssen zien een voortrekkersrol voor de RFEA om de afspraken marktbreed beschikbaar te krijgen. "Je kunt dit landelijk regelen”, zegt Janssen. "Geef de RFEA-adviseur een loket bij de geldverstrekkers om afspraken die aanstaande exen met elkaar willen maken te toetsen, voordat een convenant definitief is. Het RFEA-keurmerk is hoogstand qua niveau. Zo’n adviseur weet financieel, fiscaal en juridisch hoe dat zou moeten en wat de mogelijkheden zijn. Maak dat nou de standaard.”

Snelle handel
Volgens Scherpenhuijzen en Janssen kunnen ook kleinere banken profiteren als er een uniforme en gegarandeerde toets zou komen. Janssen: "Als dit staat voor ING, Rabobank en ABN Amro, dan kunnen kleine geldverstrekkers met minder personeel daar ook gebruik van maken. Met name voor scheidende consumenten heeft dit het grote voordeel dat ze minder lang in onzekerheid zitten, niet meer van het kastje naar de muur worden gestuurd en alle belangrijke onderdelen binnen een scheiding aan bod komen. Onze regisseursrol als RFEA willen we hier heel graag voor inzetten.” En voor de RFEA snijdt het mes van het plan aan twee kanten. "De snelle handel ben je ook kwijt, want de ongekwalificeerde buurman op de hoek kan dit niet leveren.” 

Bron amweb, lees

Geplaatst op: 06 december 2018

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More