Scheidende partners moeten betaalbaarheid hypotheek tijdig checken


31 oktober 2018 - Ex-partners moeten bij een scheiding zelf goed uitzoeken of een van hen de hypotheeklasten kan blijven betalen en daarover afspraken maken. Zo niet, dan kan de geldgever vanuit het oogpunt van zorgplicht niet worden verweten dan een van beiden niet wordt ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld. Dat antwoordt minister Hoekstra (Financiën) op Kamervragen over de weigering van geldverstrekkers om ex-partners na een scheiding te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Karin Kuiken:
"Er gaan nog te veel mensen van uit dat de afspraken, zoals gemaakt in een (echtscheidings)convenant, door de hypothecaire financier geaccordeerd worden. Uit de geschetste verhalen in het programma 'Radar' blijkt maar weer dat een (echt)scheiding begeleidt dient te worden door een specialist. Een RFEA heeft niet voor niets een gedegen opleiding achter de rug en is daardoor de ideale partner hierin."


Consumentenprogramma Radar had onlangs enkele vrouwen in de uitzending die na de scheiding niet werden ontslagen uit hoofdelijke aansprakelijkheid, hoewel de ex-man volgens het echtscheidingsconvenant de lasten voor zijn rekening zou nemen. "Een kredietverstrekker zal hier alleen aan meewerken als de achterblijvende partner deze (extra) hypotheeklasten kan dragen”, schrijft hij, wijzend op de regels ter voorkoming van overkreditering. De hand over het hart strijken en toch ontslag verlenen is dan ook niet verstandig, zegt de minister. Klanten moeten zelf uitzoeken of de achterblijvende ex-partner de hypotheeklasten kan dragen. "Als dit niet het geval is, zal een kredietverstrekker niet instemmen met het ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid van de vertrekkende partner. Indien de kredietverstrekker in een dergelijk geval met de hand over het hart zou strijken, zou dit tot overkreditering leiden en dit is wettelijk niet toegestaan. Andere betrokken partijen bij een echtscheiding zoals advocaten en notarissen kunnen uiteraard ook een rol spelen en kunnen hun klanten wijzen op het belang om ook hypotheekadviseur of de kredietverstrekker op tijd bij echtscheidingsplannen te betrekken.”

Brieven naar twee adressen
Geldgevers zijn niet verplicht om brieven naar twee verschillende adressen te sturen na een echtscheiding. "In het kader van deze informatieverplichting mag van de kredietverstrekker worden verwacht dat hij de klant centraal stelt en de brieven (ook) naar een ander adres verstuurt als de klant hier om vraagt”, aldus Hoekstra.

Geen uiterlijke termijn
Het opnemen van een uiterlijke termijn waarna de hoofdelijke aansprakelijkheid vervalt, vindt de minister niet verantwoord. "Ook na het aflopen van een dergelijke termijn moet de betaalbaarheid van de hypotheeklasten geborgd zijn en zal de kredietverstrekker niet in (kunnen) stemmen met het ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid als het inkomen van de betalende ex-partner onvoldoende is.” Volgens Hoekstra maken kredietverstrekkers voldoende gebruik van de mogelijkheden tot maatwerk bij het beoordelen of de achterblijvende partner de lasten kan betalen. Hij ziet geen reden om met marktpartijen deze problematiek te gaan bespreken.

Bron amweb, lees

Geplaatst op: 14 november 2018

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More