Kies niet zomaar een hypotheekadviseur: 5 zaken om op te letten


19 september 2018 - Het leven van een hypotheekadviseur is comfortabel. De klanten komen toch wel. Wees daarom kritisch op je hypotheekman of -vrouw.

Karin Kuiken: " 'Zin en onzin, het leven van een hypotheekadviseur is comfortabel'
Dat was inderdaad vroeger wel zo en misschien voor sommige hypotheekadviseurs is dat nog steeds zo. Het leven van een echte Erkend Financieel Adviseur (EFA) is dat echter allerminst en dat is maar goed ook. Een EFA levert maatwerk, daar niet elke klant gelijk is. Maatwerk kost tijd en de klant mag een goed advies verwachten. Dus comfortabel…?


Prijsverschil? Ingewikkelde constructies als spaarhypotheken en beleggingspolissen?
In mijn beleving was het vroeger toch echt wel gemakkelijker. Door de vele wetswijzigingen en veranderingen dient een goede EFA tegenwoordig ook juridische kennis te hebben. Dat daar verschil in prijs in zit is natuurlijk logisch, alle waar is naar zijn geld. Dit geldt voor alles, dus ook voor financieel advies.

Ga shoppen!
Een terechte opmerking. Ga niet direct en alleen naar je eigen huisbankier, doch ga naar een EFA, die niet alleen specialist is (adviseur; geen verkoper) doch ook met de meeste hypothecaire financiers zaken kan doen en dus (daar ga ik weer) MAATWERK 
kan leveren.

Voorzichtig met execution only.
Ieder zijn vak. Een bakker bakt veel beter brood dan dat een EFA dat kan. Financieel adviseur is een vak. Execution only lijkt heel goedkoop maar door de eerder gemelde wetswijzigingen en veranderingen kan execution only uiteindelijk meer geld kosten! Bijvoorbeeld door het niet verwerken van de aflossingstand en daardoor gemis van fiscale rente-aftrek.

Goedkoop is vaak duurkoop!
Een luie hypotheekadviseur doet liever geen zaken met een lastige ZZP-er. Een EFA die maatwerk levert houdt wel van een uitdaging en zal zich zeker niet herkennen in deze quote."


De meeste huizenkopers nemen een hypotheekadviseur in de arm. Helaas zijn niet alle hypotheekjongens en -meisjes even goed. Sterker, er zijn best veel hypotheekadviseurs die wel erg makkelijk geld verdienen. Waar moet je op letten?

1. Prijs
Met stip op nummer 1. De prijsverschillen tussen hypotheekadviseurs onderling zijn onverklaarbaar groot. Bij sommige tussenpersonen betaal je meer dan 3.000 euro voor een simpel hypotheekadvies, bij andere minder dan 1.000 euro. Natuurlijk zijn sommige hypotheekaanvragen – bijvoorbeeld van zzp’ers – ingewikkelder dan andere. Maar niet drie keer zo ingewikkeld. Bedenk ook dat het hypotheekadvies door het verdwijnen van ingewikkelde constructies als beleggings- en spaarhypotheken veel simpeler is geworden. Niet alle hypotheekadviseurs hebben hun verdienmodel en kostenstructuur daarbij aangepast.

Het scheelt meestal in de kosten als je zelf veel zaken uploadt en opstuurt. Door dat zelf te doen, krijg je ook meer inzicht in je financiën. Dat is altijd nuttig.

2. Ga shoppen
Veel aanstaande huizenkopers gaan naar hun bank en vragen of ze een hypotheek kunnen krijgen. Je bank kan natuurlijk een prima aanbod doen. Maar kleine kans dat dit het beste aanbod op de markt is. Kijk dus verder dan alleen je eigen bank.

Het is evenmin verstandig om automatisch naar de hypotheekadviseur te gaan die jou de laatste keer heeft geadviseerd. Hij of zij is misschien niet met de tijd meegegaan. Kijk altijd op vergelijkingssites, zowel voor wat betreft de rente die je zou moeten betalen als voor de afsluit- en advieskosten. Je koopt niet even een krop sla, maar legt je in principe voor 30 jaar en voor meestal vele tonnen vast.

3. Voorzichtig met execution only
Het is verleidelijk om zelf, zonder advies, een hypotheek af te sluiten bij bijvoorbeeld Moneyou, Centraal Beheer of Munt Hypotheken. Dat is goedkoper dan wanneer je via een hypotheekadviseur geld leent. Maar uit onderzoek blijkt het meestal toch voordeliger te zijn om wel een adviseur in te huren. Gevalletje van penny wise and pound foolish dus.

4. Breed aanbod
Heeft je hypotheekadviseur een breed assortiment van hypotheekverstrekkers in zijn assortiment? Of alleen maar een paar aanbieders? Is dat laatste het geval, dan staat vaak niet het belang van de klant, maar het belang van de adviseur voorop. Wegwezen dus.

5. Zzp, dat is nee
Flauw rijmsel, maar het is wel waar: zzp’ers krijgen niet snel een hypotheek. Banken en verzekeraars geven nog steeds de voorkeur aan de schijnzekerheid van het vaste contract. Een werknemer die al 30 jaar in dienst is in een krimpsector, zoals het bankwezen of de retail, krijgt eerder een hypotheek dan een talentvolle, ondernemende IT’er die voor zichzelf werkt. De wereld op zijn kop.

Gelukkig gaat het langzaam de goede kant op. Sinds kort kunnen zzp’ers een inkomensverklaring zelfstandigen krijgen. Dat is een verklaring van een soort ratingbureau over je verwachte verdiencapaciteit als zelfstandige. Steeds meer banken en verzekeraars accepteren deze inkomensverklaring.

Niet alleen hypotheekverstrekkers vinden zzp’ers maar lastig, ook sommige hypotheekadviseurs zitten er niet op te wachten. Want een zzp’er valt buiten het standaardprofiel en kost daarom meer tijd. Een luie hypotheekadviseur doet liever geen zaken met lastige zzp’ers. Ga dus als zzp’er niet bij de eerste de beste grote hypotheekketen naar binnen, maar googel tussenpersonen die vriendelijk voor zzp’ers zijn.

Bron Intermediair, lees

Geplaatst op: 03 oktober 2018

Terug naar blog

© 2020 - Finance & More Heerhugowaard