Nibud-vuistregels gezond financieel gedrag


10 augustus 2018 - Het Nibud heeft vier vuistregels geformuleerd voor gezond financieel gedrag. De vuistregels geven in concrete bewoordingen weer welk gewenst gedrag bij de Nibud-competenties voor financiële redzaamheid past: Check, Plan, Spaar, Bewaar.

Karin Kuiken
: "Mijn moeder had vroeger een geldkistje met vlakverdeling en een kasboekje waarin alle inkomsten en uitgaven stonden vermeld en zodoende gereserveerd kon worden voor (speciale) uitgaven. Tegenwoordig 'knispert' het geld niet meer in je portemonnee en wordt door alle pintransacties het besef van het hebben van geld minder duidelijk. Pas als je weet waar je het geld aan uitgeeft kan je beginnen met sparen c.q. reserveren.

Daarom is het ook goed dat het Nibud de vuistregels voor gezond financieel gedrag heeft gepubliceerd. Een beter inzicht in het financieel gedrag zorgt voor rust en kan behoeden voor tekorten. Ook het Persoonlijk Budgetadvies van Nibud kan hierbij helpen en ik kan dan ook iedereen aanraden om eens naar de website van het Nibud te kijken."

De vuistregels zijn met name ontwikkeld voor de doelgroep die wel aandacht aan de financiën wil besteden, maar niet precies weet hoe en er vooral niet te veel tijd aan wil besteden. Deze groep wordt ook wel de ‘gemaksgeoriënteerden’ genoemd. Het doel van een vuistregel is dat het makkelijk in het geheugen blijft hangen; eerst bewust en later onbewust.

Gedragsadviezen
De Nibud-vuistregels zijn algemeen geldende, concrete gedragsadviezen:

Check wekelijks uw saldo en uitgaven
Plan jaarlijks uw inkomsten en uitgaven
Spaar maandelijks 10% procent van uw inkomen
Bewaar de financiële administratie op een geordende manier

Coachingsprogramma
Het Nibud heeft twee e-mailcoachingsprogramma’s ontwikkeld waarin mensen worden begeleid naar financieel gezond gedrag. In drie maanden tijd krijgen zij per sms en e-mail tips en trucs om de vuistregels Check, Plan en Spaar onder de knie te krijgen.

Het tweede e-mailcoachingsprogramma richt zich alleen op de vuistregel Bewaar. Gedurende acht weken worden deelnemers ondersteund om een eigen administratie systeem aan te brengen. Ook heeft het Nibud bijbehorende stappenplannen en filmpjes gemaakt om mensen te ondersteunen bij het tot routine maken van de vuistregels.

Bron InFinance (Nibud), lees

Geplaatst op: 16 augustus 2018

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More