Het echtscheidingsconvenant en de eigen woning


9 augustus 2018 - Introductie:

Bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant (vanaf hier ‘convenant’) is het belangrijk om de fiscale gevolgen van de gemaakte afspraken mee te laten wegen. We zien echter regelmatig dat belastingplichtigen en soms ook adviseurs zich hiervan onvoldoende bewust zijn. Daarom hebben wij verschillende aandachtspunten voor u op een rij gezet.

Karin Kuiken:
"De werkgroep 'Scheiden' van de Belastingdienst heeft een notitie 'Het echtscheidingsconvenant en de eigen woning - fiscale aandachtspunten' opgesteld. Doelstelling ervan is de fiscale kwaliteit van de convenanten in Nederland te verbeteren. Deze notitie is tot stand gekomen met input van deskundigen uit de branche, waaronder een ruime vertegenwoordiging van RFEA.


(Echt)scheiden is heel lastig! Als eenmaal de (moeilijke) beslissing tot scheiden is genomen komen er veel dingen op je af. Wat te doen met de woning: gaat deze verkocht worden of blijft één van beiden wonen en zijn daar wel mogelijkheden voor? Regelingen voor de kinderen, komen er alimentatierechten of verplichtingen, enzovoorts.

Dan is het fijn om je fiscaal en juridisch bij te laten staan door een kundige RFEA. Dan weet je zeker dat zowel het convenant, het ouderschapsplan en de gevolgen hiervan 'goed geregeld' zijn."

In dit overzicht staan zaken als aangifte, eigen woning, eigenwoningrente, partneralimentatie, economisch eigendom en nihilbeding met voorbeelden.

Bron Belastingdienst, lees
 

Geplaatst op: 09 augustus 2018

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More