Banken in de piepzak over klanten met aflossingsvrije hypotheek


12 juni 2017 - De vier Nederlandse grootbanken maken zich grote zorgen over de wijze waarop zij om dienen te gaan met klanten met een aflossingsvrije hypotheek bij wie een forse restschuld dreigt. Rabobank, ING, ABN Amro en de Volksbank geven tegenover het Financieele Dagblad unaniem aan dat een forse ondercapaciteit dreigt indien zij van de AFM al deze klanten zelf proactief zouden moeten benaderen. Er zou dan zelfs geen capaciteit meer zijn om nieuwe hypotheken te verstrekken.

Karin Kuiken: "U hoeft natuurlijk niet te wachten totdat uw hypothecaire financier contact met u op neemt." U kunt contact opnemen omtrent uw positie of u hierin deskundig laten bijstaan en adviseren!


Ongeveer 1,1 miljoen Nederlandse huishoudens hebben een hypotheek waar niet of nauwelijks op afgelost wordt. Die klanten zouden volgens toezichthouder AFM mogelijk in de problemen komen aan het einde van de looptijd van hun hypotheek, met name als er onvoldoende spaar- of pensioengeld is om de eventuele restschuld af te lossen. De toezichthouder wil dat de banken de probleemgroep in kaart brengen en zich daarbij baseren op bestaande data, zoals inkomensgegevens, en niet op aannames.


Ernstig capaciteitsprobleem

De grootbanken vrezen dat een generieke proactieve benadering van alle klanten met een aflossingsvrije hypotheek tot ernstige capaciteitsproblemen leidt.
 
Bron AM, lees verder

Geplaatst op: 29 juni 2017

Terug naar blog

© 2020 - Finance & More Heerhugowaard