Valentijnsdag: ga jij trouwen of samenwonen


14 februari 2018 - Love is in the air! Het is weer zover, de meest romantische dag van het jaar! Dé dag om je wederhelft in het zonnetje te zetten. Op deze dag zullen vele koppels besluiten om te gaan samenwonen of om te gaan trouwen. Natuurlijk denkt men dan niet aan de juridische gevolgen van samenwonen. Waar moet je aan denken als je gaat samenwonen? Wij zetten voor jou alvast alles op een rijtje, zodat je daar op Valentijnsdag helemaal niet over hoeft na te denken.

Karin Kuiken
: " 'CD van jou, CD van mij, CD van ons allebei. Maar gekregen van mijn moeder, van mijn moeder dus van mij.' Deze zinsnede uit een bekend Nederlands liedje kenmerkt hoe men tegenwoordig tegen het vermogen binnen het huwelijk aankijkt. Door de invoering per 1 januari 2018 van het nieuw huwelijksvermogensrecht is het nog belangrijker geworden om goed na te denken over de gevolgen van het geregistreerd partnerschap of huwelijk. De Erkend Financieel Adviseur (EFA) heeft ook over deze onderwerpen de kennis in huis of kan je doorverwijzen naar de notaris."

1. Samenwonen, geregistreerd partnerschap of trouwen
Als eerste moeten jullie nadenken over jullie opties. Gaan jullie trouwen, of alleen samenwonen? Tussen trouwen en geregistreerd partnerschap zit niet veel verschil. Een geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om ontbonden worden. Er is wel een groter verschil tussen geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. Bij een geregistreerd partnerschap ben je bijvoorbeeld wel erfgenaam van elkaar. Ook is de vader meteen de juridische ouder als er een kind geboren wordt en heeft hij ook gelijk gezag. Hiervoor hoeft de vader niet eerst het kind te erkennen. Dit is allemaal niet van toepassing bij een samenlevingscontract. Wat kan je dan wel allemaal afspreken in zo'n contract?

2. Samenlevingscontract
Als je gaat samenwonen, kan het een goed idee zijn om een samenlevingscontract op te stellen. Het is niet verplicht om dit te doen, alleen kan het wel veel voordelen hebben. Soms kan trouwens een pensioenuitvoerder of een hypotheekverstrekker wel als voorwaarde stellen dat er een samenlevingscontract moeten worden opgesteld, wanneer je een huis koopt samen bijvoorbeeld. Dit zorgt er soms voor dat je in staat bent een hoger geldbedrag te lenen bij een hypotheekverstrekker. Ook zorgt het samenlevingscontract ervoor dat je partner, in geval jij overlijdt, nabestaandenpensioen ontvangt. 

Koop/huur woning
In het samenlevingscontract leg je afspraken vast over jullie bezittingen en wat daarmee gebeurt als een van jullie overlijdt of als jullie uit elkaar gaan. Je kunt dit contract laten opstellen door een notaris, maar je mag het ook zelf doen. Je maakt bijvoorbeeld afspraken over wie wat betaalt. Als je een huis samen koopt, kun je afspraken maken op welke naam het huis staat en wie in de woning mag blijven, mocht je uit elkaar gaan. Als jullie in een huurwoning wonen, kunnen jullie afspreken wie de hoofdhuurder is.
 
Erfenis/pensioen
Als je niet getrouwd bent, is het niet zo dat je automatisch alle spullen erft als een van jullie overlijdt. Ook dit kun je vast laten leggen in een samenlevingscontract. Ook kun je ervoor zorgen dat indien een van jullie overlijdt, de ander recht heeft op zijn of haar pensioen. 

3. Fiscaal partnerschap
Als je een samenlevingscontract afsluit, ben je automatisch fiscaal partner. Dit kan gevolgen hebben voor de belasting die jullie moeten betalen of terugkrijgen. Jullie mogen jullie gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen. Diegene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de kosten aftrekken, daarom heb jullie het grootste belastingvoordeel. 

Zoals je ziet komt er veel bij kijken als je gaat samenwonen. Het belangrijkste is natuurlijk dat jullie fijn samen kunnen leven. Als je de juridische zaken in orde hebt, zal dit zeker helpen. Dan is de kans groter dat jullie nog lang en gelukkig samenleven!

Bron HelloLaw, lees

Geplaatst op: 19 februari 2018

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More