Voorbeelden 5 van een groen en duurzaam dak


17 maart 2023 - Een dak boven je hoofd is één van de eerste levensbehoeften. Met het oog op de toekomst kiezen we steeds vaker voor een duurzaam dak. Daken die energie opwekken, isoleren, regenwater vasthouden en de biodiversiteit vergroten met complete tuinen en parken. We hebben een aantal voorbeelden van duurzame daken voor je op een rij gezet, ter inspiratie.

Karin Kuiken: "Verduurzamen kan op veel manieren maar heb je wel eens gedacht aan welke mogelijkheden er zijn voor een duurzaam dak? Soms is daar ook een subsidiemogelijkheid voor en dan is het natuurlijk helemaal een win-win situatie."


1. Dakisolatie
Het dak is meestal het grootste oppervlak dat de buitenlucht raakt en waar je dus warmte kwijt raakt in de winter of het niet koel kan krijgen in de zomer. Als je erover denkt om je huis te isoleren, is het daarom slim om bij het dak te beginnen. Afhankelijk van wat voor dak je hebt (en hoeveel spullen er op de bovenste verdieping van je huis staan) zou je in principe in één weekend de dakisolatie voor elkaar moeten kunnen krijgen. Het is even een investering, maar die verdien je -zeker met de hoge energieprijzen- redelijk snel terug. Kies bij het isoleren voor een duurzaam dak door gebruik te maken van biobased materialen. Hier lees je welke biobased isolatiematerialen waarvoor geschikt zijn.

2. Een verkoelend wit dak
Uit onderzoek is gebleken dat een graad koelen drie keer zoveel kost als een graad verwarmen. Traditionele zwarte daken absorberen de warmte van de zon, maar daar is iets op bedacht. Door je dak te voorzien van witte dakbedekking bespaar je gemiddeld 20% op de kosten voor koeling. Een wit dak weerkaatst de zonnestralen waardoor de ruimte eronder aanzienlijk koeler blijft. De prijzen voor een wit dak verschillen niet veel met traditionele dakbedekking kosten. Maak je gebruik van airco of ventilatoren in je woning? Dan verdient de investering in een wit dak zich terug, zeker nu de zomers steeds warmer worden, is het iets om te overwegen.

3. Zonnepanelen op je dak
Zonnepanelen zijn nog nooit zo populair geweest als nu. Zo populair zelfs, dat er op sommige plekken inmiddels een wachtlijst is voor de aanschaf en het plaatsen van de panelen. Ook waarschuwt Liander regelmatig dat het stroomnet al die zonnestroom helemaal niet aan kan, waardoor vooral bedrijven regelmatig moeten wachten op de aansluiting van hun panelen. Dat gezegd hebbende, is het ­-ondanks de hobbels die je mogelijk tegenkomt- zeker de moeite om zonnepanelen te plaatsen. Je hebt ze in alle vormen en maten, en verdient de investering terug in de vorm van stroom. Dat kan zo honderden euro’s per jaar schelen. Je betaalt geen btw over zonnepanelen en tot 1 januari 2025 geldt de salderingsregeling waarbij je zelf opgewekte elektriciteit kan terug leveren aan het net en kan wegstrepen tegen je eigen verbruik op een ander moment. Deze regeling wordt langzaam afgebouwd tot 2031.

4. Een groen duurzaam dak
Met name platte daken zijn uitermate geschikt om een groen duurzaam dak aan te leggen. Dit ziet er niet alleen mooi en kleurrijk uit, het heeft ook veel voordelen voor jezelf, omwonenden en het milieu. Groene daken zorgen voor een betere luchtkwaliteit in steden, vergroten de biodiversiteit, zorgen voor verkoeling tijdens de hete zomermaanden en houden regenwater beter vast. Je kan kiezen voor een sedumdak, maar op sommige daken kan je ook hele bossen, struiken, bloemen en moestuinen aanleggen. Dan kan je verse groenten van je eigen dak plukken, hoe fijn is dat? Hier lees je meer over subsidieregelingen voor groene daken en andere maatregelen om je huis te verduurzamen.

5. Regenwater opvangen
Door klimaatverandering hebben we aan de ene kant steeds vaker te maken met lange periodes van extreme droogte, terwijl we aan de andere kant juist weer extreme -haast tropische- regenbuien over ons heen krijgen. Dat regenwater hebben we tot nu altijd van het dak via een regenpijp het riool in laten lopen, maar dat riool raakt steeds vaker overbelast, terwijl we tegelijkertijd te weinig water hebben om de plantjes water te geven en onze wc doorspoelen met schoon drinkwater. Dat is drie keer zonde. Daarom zie je steeds vaker dat mensen een opening in de regenpijp maken die het water naar een regenton leiden. Je kan ook een hele wateropslag aanleggen. Hier lees je over de verschillende opties om je regenwater op te vangen.

Combineer voor een duurzaam dak
Wil je echt uitpakken? Combineer dan verschillende mogelijkeheden voor een duurzaam dak met elkaar. Een wit dak in combinatie met zonnepanelen zorgt bijvoorbeeld voor een hoger rendement van je zonnepanelen. Laat je vooraf altijd goed informeren door professionals over de mogelijkheden van jouw dak. Niet alle daken zijn overal even geschikt voor namelijk en niet alles valt altijd te combineren.

Bron hetkanWEL, lees

Geplaatst op: 17 maart 2023

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More