Belastingvrije 'jubelton' verdwijnt, ouders komen snel nog even over de brug


8 november 2022 - Rijke Nederlanders maken snel nog even de zogeheten 'jubelton' over aan hun kinderen. Want vanaf 1 januari mag je deze belastingvrije 106.671 euro niet meer schenken aan iemand voor de koop van een huis of afbetalen van een hypotheek.

Karin Kuiken: "Zoals ik al in mijn post van 14 juni meldde, gaat er komend jaar flink wat veranderen! Wil je als ouders nog iets doen ten gunste van je kind(eren)? Zet dan uw financiële zaken snel op een rij en laat je hierin vakkundig adviseren.'


Verschillende notarissen zeggen dat ze nu meer klanten hebben dan voorheen. "Het begint echt storm te lopen", zegt de Rotterdamse notaris Aniel Autar. "Ik heb op een dag zo vier of vijf cliënten over de vloer hiervoor."

"Ik heb meer cliënten dan anders voor de jubelton", zegt ook notaris Mirjam Bos uit het Friese Grou. "Ook wel bijzonder is dat het soms om kinderen gaat die juist vanwege die schenking nu een huis zoeken. Zo van: laten we dan maar een huis kopen."

'Niet hele ton'
"Mensen zijn er heel erg mee bezig, we krijgen enorm veel vragen hierover", zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen, een keten van 150 kantoren. Ze merkt ook dat sommigen niet meteen een ton schenken, maar een kleiner bedrag. Want dat mogen ze volgend jaar nog aanvullen tot het maximum.

"Hun kind heeft dan nog niet direct koopplannen, maar daarmee houden ze de mogelijkheid wel open." Ook hypotheekadviseur De Hypotheker zegt meer vragen te krijgen over de jubelton, met name over het spreiden van de schenking.

Drie type klanten
Volgens notaris Autar zijn er grofweg drie soorten klanten. "Ten eerste mensen die gewoon ontzettend veel geld hebben. Niet alleen ouders die schenken aan kinderen, maar ook grootouders."

Een tweede groep heeft eerder een woning gekocht voor hun kind. "Die kunnen die nu alvast deels belastingvrij aan hun kind schenken." En dan zijn er nog mensen die schenken om ervoor te zorgen dat bij overlijden kinderen minder erfbelasting hoeven te betalen.

Niet alle notarissen die we spraken zeggen nu al meer vragen te krijgen over de jubelton. Sommigen verwachten het drukker te krijgen als het jaar echt ten einde loopt.

De jubelton werd in 2013 tijdelijk ingevoerd om de huizenverkoop te stimuleren, die toen door de kredietcrisis op zijn gat lag. Na ruim een jaar verdween de regeling even, maar in 2017 werd die voor langere tijd ingevoerd. Toen was het nog precies 100.000 euro, sindsdien is het bedrag ieder jaar geïndexeerd.

Huizenprijzen opstuwen
De afgelopen jaren, toen de huizenprijzen hard stegen, kwam er veel kritiek. Kinderen van rijke ouders konden met de ton op zak meer bieden op een huis en dat zou de huizenprijzen opstuwen. En het zou oneerlijk zijn ten opzichte van starters zonder rijke ouders.

"Dit is een belangrijke stap die bijdraagt aan een eerlijker speelveld onder starters en de ongelijkheid vermindert", zei woonminister De Jonge over de afschaffing.

De jubelton zal nog wel jarenlang effect hebben op de woningmarkt, want de afschaffing gaat geleidelijk. De overheid verwacht door het einde van de regeling uiteindelijk jaarlijks zo'n 8 miljoen euro extra aan schenkbelasting en erfbelasting binnen te krijgen.

  • Hoe werkt de jubelton?
Als je in Nederland iemand meer dan een paar duizend euro schenkt, moet daar belasting over betaald worden. Tussen de 10 en 40 procent, afhankelijk van aan wie je schenkt (bijv. kinderen of anderen) en de hoogte van het bedrag. De eerste paar duizend euro zijn overigens belastingvrij (5677 euro bij een schenking van ouder aan kind, 2274 euro in andere gevallen).

Maar iemand tussen de 18 en 40 jaar mag dus eenmalig een belastingvrije schenking krijgen van 106.671 euro. Die moet worden gebruikt voor:

  • aankoop van een eigen woning
  • verbouwing of onderhoud van de woning
  • aflossen van hypotheek of restschuld
  • afkopen van rechten van erfpacht, opstal of beklemming
Deze schenking mag van iedereen naar iedereen gaan en hoeft dus niet per se van ouders te komen. Je kan de schenking zelf regelen of via de notaris.

Je mag tot 31 december 2022 beginnen met de schenking. Het geld mag in delen worden overgemaakt, maar dat kan tot uiterlijk eind 2023. En je hebt tot 1 maart 2023 de tijd om aangifte te doen. Ontvangers hebben tot 31 december 2024 om het geld te gebruiken. Als ze dat niet doen, of ze besteden niet het hele bedrag, moeten ze alsnog schenkbelasting betalen of het geld teruggeven.

Overigens wordt de mogelijkheid om belastingvrij te schenken voor een huis in 2023 niet helemaal afgeschaft, maar het bedrag gaat omlaag naar 27.231 euro. En dat is hetzelfde als wat ouders sowieso al eenmalig belastingvrij aan een kind mogen geven.

In 2024 wordt de regeling wel helemaal afgeschaft. Dat kan volgend jaar nog niet, omdat het tijd kost om de systemen van de Belastingdienst aan te passen.

Noot van de redactie:
In een eerdere versie van dit artikel stond dat het geld in delen kan worden overgemaakt tot eind 2024. Dit moet zijn: eind 2023.

Bron NOS, lees

Geplaatst op: 14 november 2022

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More