Oudere met aflossingsvrije hypotheek de pineut


11 januari 2018 - De regelgeving rond leningen en hypotheken brengt veel oudere mensen met een aflossingsvrije hypotheek in moeilijkheden. Daarom moeten hypotheekverstrekkers flexibeler kunnen zijn in de voorwaarden voor een (nieuwe) lening of hypotheek, zegt seniorenorganisatie ANBO.

Karin Kuiken:
"Het onderzoek is gedaan onder 4169 leden en niet leden van ANBO en is derhalve niet representatief en de vrees van de Nederlandsche Bank is niet onderbouwd, maar indien u in het "bezit" bent van een hypothecaire lening waarvan de economische looptijd over tien jaar afloopt is het verstandig om een afspraak te maken met een erkend financieel adviseur (EFA)"


ANBO heeft samen met EenVandaag onderzoek gedaan onder 4.169 ANBO-leden en niet-leden. "De Nederlandsche Bank vreest dat 200.000 mensen in de problemen komen de komende jaren. Slechts het inkomen telt voor een nieuwe hypotheek, en niet de overwaarde of het vermogen. Dat pakt vooral nadelig uit voor ouderen. Wij zeggen: de bank moet de gehele situatie kunnen bekijken en vervolgens het risico inschatten. Nu zitten veel mensen in onzekerheid omdat ze hun hypotheek moeten aflossen, terwijl er geen mogelijkheid is tot (her)financiering. Verhuizen is dan de enige optie, en ook dat is niet eenvoudig", aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan vandaag bij EenVandaag.

Regels zetten ouderen klem
Bijna 90% van de ondervraagden heeft een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek. In 64% van de gevallen zelfs 100%. Van de 1.400 ondervraagden die hebben nagedacht over het aflopen van hun hypotheek, zegt ruim 40% dat ze de restschuld willen financieren. Toch heeft bijna 80% nog geen contact opgenomen met een adviseur.

De meeste respondenten hebben een restschuld na het aflopen van de hypotheek. In 35% van de gevallen is er sprake van 50.000 tot 100.000 euro restschuld en in een kwart van de gevallen loopt dat op tot 200.000 euro. "Dat los je niet zomaar af met vermogen, en bovendien: wanneer mensen al hun geld uitgeven aan de aflossing, is er geen geld meer voor andere belangrijke zaken, zoals een woningaanpassing of het inkopen van extra zorg. Mensen worden op deze manier klemgezet door regels", aldus Den Haan. De resultaten van het onderzoek zijn niet gewogen of gecorrigeerd en derhalve niet representatief.

Oplossingen
Wat de ANBO betreft gaan De Nederlandsche Bank, de overheid en de financiers samen op zoek naar goede oplossingen, met een aanvaardbaar risico voor beide partijen. De Haan: "Dat kan bijvoorbeeld zijn dat het aflossingsvrije hypotheekdeel langer mag blijven staan of dat overwaarde of vermogen in bepaalde gevallen toch meewegen."

Bron InFinance, lees

Geplaatst op: 17 januari 2018

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More