Salderingsregeling voor zonnepanelen


12 augustus 2022 - Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Maar ook zonder dit 'wegstrepen' zijn zonnepanelen heel aantrekkelijk. Lees meer over salderen nu en vanaf 2025.

Karin Kuiken: "Aankomende verduurzamers opgelet! Er mag langer energie terug geleverd worden dus de aanschaf is sneller terug verdiend."


De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Dat is 2 jaar later dan gepland (het zou eerst in 2023 ingaan). Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen.

Wanneer de afbouw ook van start gaat: investeren in zonnepanelen blijft een goed idee. Milieu Centraal legt uit waarom, en rekent uit wat het scheelt als je in 2023 zonnepanelen koopt of later.

Salderingsregeling nu en na 2025
Soms produceren zonnepanelen meer stroom dan je op dat moment nodig hebt. Die stroom lever je aan het elektriciteitsnet. Wat betekent dat nu, en na 2025?

Nu salderen
Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief: 22 cent per kWh, inclusief alle  Daar zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het 'teveel' dat je produceert. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf. Milieu Centraal gaat uit van 9 cent per 

Een voorbeeld: je neemt jaarlijks 2.000 kWh stroom af van het elektriciteitsnet en je levert 2.500 kWh terug (via je zonnepanelen). Dan betaalt het energiebedrijf jou dus 22 cent per kWh voor 2.000 kWh teruggeleverde stroom. Voor de overige 500 kWh die je aan het net levert, mag het energiebedrijf een lager tarief betalen (bijvoorbeeld 9 cent). Als je veel stroom produceert, is het de moeite waard om een energiebedrijf te zoeken met een hoog teruglevertarief. Op internet staan overzichten, zoek bijvoorbeeld op 'terugleveren stroom en salderen'. Wil je precies weten wat je krijgt, neem dan contact op met het energiebedrijf.

Vanaf 2025 salderen
De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen! In de tabel zie je hoe de saldering wordt afgebouwd. Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden.

Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 9 cent per kWh.

De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Zonnepanelen kopen in 2023
Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder. Stel je koopt 10 zonnepanelen in 2023. Wat levert je dat op? Bekijk de opbrengst in euro's per jaar.

Een slimme investering
Na ongeveer 7 jaar heb je deze 10 zonnepanelen terugverdiend. De winst na 25 jaar kan je vergelijken met een spaarrente van 4,3 procent. Ook zonder salderingsregeling is het dus aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen. En ook nog eens duurzaam, want je bespaart met jouw panelen 1.400 kilo CO2-uitstoot per jaar.

Zonnepanelen kopen in 2025
Als je in 2025 zonnepanelen koopt, krijg je meteen te maken met de afbouw van de salderingsregeling. In 2025 mag je nog 64 procent salderen tot 0 procent in 2031. Stel dat je in 2023 10 zonnepanelen koopt. Wat levert het je dan op?

Minder salderen? Meer zonnestroom zelf verbruiken
Vanaf 2025 krijg je minder geld voor de zonnestroom die je levert aan het net. Dat maakt het aantrekkelijker om méér van je zonnestroom zelf te verbruiken. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser pas aan als je zonnepanelen stroom opwekken. Want elke kilowattuur zonnestroom die je zelf verbruikt, hoef je niet te kopen.

Kijk voor meer tips op méér van je zonnestroom zelf verbruiken en lees hoeveel geld dat scheelt.

Wat als je 18 zonnepanelen koopt?
Met 18 zonnepanelen wek je natuurlijk meer stroom op dan met 10 panelen. Voor het klimaat is dat goed: dat scheelt meer CO2-uitstoot. Maar er is een grens aan de hoeveelheid stroom die je zelf kunt verbruiken. De terugverdientijd voor 18 panelen is daardoor wat langer dan voor 10 panelen: ongeveer 9,5 jaar tegen 7,5 jaar (bij aankoop in 2023). Toch verdien je de panelen nog binnen een redelijke tijd terug en volgen er nog vele jaren dat ze alleen maar 'winst' opleveren. Bovendien is de CO2-winst veel groter met 18 panelen: 2.500 kilo per jaar. Voor het klimaat zijn 18 panelen dus een goede keuze.

Zijn zonnepanelen geen aantrekkelijke investering voor jou? Je kan ook zonnepanelen huren of meedoen aan een zonnestroomproject.

Bron Milieu Centaal, lees

Geplaatst op: 12 augustus 2022

Terug naar blog

© 2022 - Finance & More