Huwelijk in Las Vegas een dure grap


2 augustus 2022 - Als grap trouwen in las Vegas blijkt, anders dan het stel in kwestie dacht, in Nederland tot een wettelijk huwelijk te hebben geleid. Gelukkig liep het in deze rechtbank uitspraak voor dit paar met een sisser af. In dit artikel praten we je bij over een recente uitspraak over dit thema alsmede de aandachtspunten van scheiding na een huwelijk gesloten in Las Vegas.Trouwen in Las Vegas is razend populair. Las Vegas staat namelijk naast zijn casino’s vooral bekend om zijn vele ‘wedding chapels’.

Karin Kuiken: "Wie had dat nu gedacht! Een huwelijk in Las Vegas bij een Elvis-imitator of anderszins is toch een leuke grap? Niet dus…"


Trouwen in Las Vegas kan op allerlei bijzondere manieren zoals in vele Hollywoodfilms te zien is. Iedereen kan er zich dan ook wel een beeld bij vormen. Het leek een jong stelletje uit Nederland dan ook grappig om zich tijdens hun vakantie in 2014 in de States te laten huwen door een Elvis-imitator bij de Graceland Wedding Chapel. Ze dachten beiden dat de ceremonie slechts een toeristische attractie was en geen rechtsgeldige huwelijksvoltrekking. Het huwelijkscertificaat beschouwden ze beiden als een souvenir om thuis aan de muur te hangen. 

Jaren na terugkomst van de vakantie begint de man te twijfelen of het pret-huwelijk niet toch rechtsgeldig is en dit blijkt inderdaad het geval te zijn. De man en de vrouw zijn hier hevig van geschrokken vanwege de wederzijdse verplichtingen en rechtsgevolgen die een huwelijk met zich meebrengt. De man start een procedure om het huwelijk nietig te laten verklaren op grond van (wederzijdse) dwaling. De vrouw refereert zich aan het verzoek van de man. De vraag of het huwelijk nietig kan worden verklaard dient te worden getoetst aan het recht van de Amerikaanse staat Nevada. Op grond van dat recht zou het huwelijk nietig kunnen zijn als er sprake is van een zogenaamde ‘mutual mistake’. Gelet op de jonge leeftijd van het stel destijds, de wijze waarop de ceremonie was vormgegeven én het feit dat ze het huwelijk nooit in Nederland hebben laten erkennen, maakt dat de rechtbank het verzoek tot nietigverklaring toewijst. Het juridische gevolg hiervan is dat het huwelijk wordt geacht nooit tot stand te zijn gekomen.

Belang voor de praktijk
Ook als je voor de grap trouwt in Las Vegas dan levert dit een rechtsgeldig huwelijk op, anders dan in de praktijk vaak wordt gedacht. Dit rechtsgeldige huwelijk brengt met zich mee dat het Nederlandse huwelijksvermogensrecht van toepassing is als beiden de Nederlandse nationaliteit hebben en in Nederland woonachtig zijn. Ondanks dat ze dit niet verwachten is er een wettelijke gemeenschap van goederen ontstaan. Bij een scheiding moet het vermogen worden verdeeld, dient het pensioen te worden verevend, ontstaat er een alimentatieplicht etc. In de bovenstaande uitspraak wilden beiden het huwelijk nietig laten verklaren. Hierdoor wordt het huwelijk geacht nooit tot stand te zijn gekomen waardoor er ook niet hoeft te worden verdeeld, verevend enzovoorts. Is er echter geen overeenstemming of wordt niet aan de voorwaarden voor nietigverklaring voldaan, dan dient een verzoek tot echtscheiding te worden ingediend bij de Nederlandse rechtbank. Als het huwelijk niet is erkend in Nederland kan dit mogelijk nog extra administratieve rompslomp met zich meebrengen. Bijvoorbeeld omdat er documenten in het buitenland dienen te worden opgevraagd. Dit zal per situatie beoordeeld moeten worden.

Laat een grapje dus niet een duur grapje worden!

Bron de Scheidingsdeskundige, lees

Geplaatst op: 04 augustus 2022

Terug naar blog

© 2022 - Finance & More