Column: twintig jaar gewacht, erfenis verjaard


8 juli 2022 - De wettelijke langstlevende regeling geldt als één van de echtgenoten overlijdt en zowel de partner als één of meer kinderen als erfgenamen achterlaat. Vaak hebben echtgenoten testamenten opgesteld met zo’n langstlevende regeling. Denk niet dat daarmee alle problemen zijn opgelost.

Karin Kuiken: "Dit wist ik dus niet en met mij vast wel meer collegae. Ter lering dus…"


Hertrouwt de langstlevende, dan kan dat (juridisch) grond zijn om het kindsdeel op te eisen. Dat dit soms vreemd uit kan pakken, blijkt uit een arrest van het Hof Den Bosch. De moeder van de kinderen overlijdt in 1987. Hun vader hertrouwt en krijgt nog twee kinderen. Volgens het testament van moeder kunnen de kinderen hun moedersdeel opeisen nu vader is hertrouwd.

De kinderen doen dit niet. Sterker nog: ze leggen vast dat zij dat pas zullen doen als hun stiefmoeder en vader allebei zijn overleden.

Hun stiefmoeder overlijdt in 2016 en hun vader in 2018, waarna de kinderen hun moedersdeel opeisen bij de kinderen uit het tweede huwelijk van vader. Volgens de rechters steken de regels van verjaring hier een stokje voor. Twintig jaar nadat de kinderen voor het eerst hun erfenis konden opeisen, vervalt die mogelijkheid.

De kinderen krijgen nu dus niets uitbetaald. Dat hadden ze kunnen voorkomen door de verjaring te stuiten. Dan hadden ze tijdig (binnen die twintig jaar) en daarna geregeld (telkens binnen vijf jaar) hun moedersdeel op moeten eisen. Dat de kinderen er telkens mee instemmen dat de uitbetaling iedere keer wordt uitgesteld is waarschijnlijk geen probleem.

Hier kwamen de brave kinderen dus van een koude kermis thuis.

Column Mr. Ernst Loendersloot, senior kandidaat notaris te Maastricht.

Bron Telegraaf, Financieel, lees

Geplaatst op: 12 juli 2022

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More