Hypotheekrente stijgt, huizenmarkt koelt af: waarom dat goed nieuws is voor jonge huizenkopers


9 juni 2022 - Jonge huizenkopers tot 35 jaar krijgen iets meer mogelijkheden om een woning te kopen. Dat constateert financieel intermediair De Hypotheker op basis van cijfers over hypotheekaanvragen in de afgelopen vijf maanden.

Karin Kuiken: "Voor een gemiddelde hypotheeksom van €318.000 is nog steeds een bruto jaarinkomen benodigd van ongeveer €68.000, dus het advies blijft: flink sparen..."


Vergeleken met de laatste vijf maanden van 2021 is het aantal hypotheekaanvragen door mensen tot 35 jaar met maar liefst 17 procent gestegen.

In voorgaande kwartalen was er juist sprake van een daling in die leeftijdsgroep. Het totale aantal hypotheekaanvragen is sinds begin dit jaar ook gestegen, met 9,5 procent.

Niet in alle provincies is het aantal hypotheekaanvragen in de genoemde leeftijdsgroep gestegen. In Gelderland en Groningen was er sprake van een daling. In de provincies Flevoland en Noord-Brabant stegen de aanvragen het hardst (respectievelijk 31 procent en 28 procent) en ook in Zuid-Holland en Utrecht was er sprake van een fikse stijging (24 en 21 procent).

Volgens De Hypotheker zijn er verschillende oorzaken voor de stijging van het aantal hypotheekaanvragen van jonge huizenkopers op nationaal niveau.

Zo lijkt er sprake van enige afkoeling op de huizenmarkt. Uit cijfers van makelaarsclub NVM blijkt dat de huizenprijzen gemiddeld 2 procent zijn gedaald in het eerste kwartaal van dit jaar, vergeleken met het slot van 2021 (op jaarbasis is nog steeds sprake van een stijging van 14 procent).

Daarnaast is de gemiddelde hypotheekrente is sinds januari met bijna twee procent gestegen. Aan de ene kant kunnen jongere huizenkopers hierdoor minder lenen, maar tegelijk zorgt de afkoeling van prijsstijgingen ervoor dat de extreme concurrentie afneemt en er minder hoeft te worden overgeboden. Dat laatste is juist gunstig voor jonge huizenkopers.

Daarnaast speelt de krappe arbeidsmarkt in Nederland jongeren in de kaart. Het is relatief makkelijk om banen te vinden die zekerheid bieden over het inkomen, wat van belang is voor hypotheekaanvragen.

Steun voor jonge huizenkopers: overdrachtsbelasting en jubelton

Om de overspannen huizenmarkt toegankelijk te maken voor starters zijn er in Nederland verschillende mogelijkheden voor jonge huizenkopers om aan een betaalbare woning te komen. Zo is de eenmalige belastingvrije schenking van maximaal 100.000 euro voor starters bij de aankoop van een woning nog tot eind dit jaar geldig.

Daarnaast hoeven jonge huizenkopers tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen voor woningen met een waarde tot 400.000 euro.

Daarnaast bieden verschillende gemeenten startersleningen aan. In de driekwart van de gemeenten in Nederland waar deze lening werd aangeboden maken jonge huizenkopers er gretig gebruik van: in 2021 groeide het aantal huizenkopers met een starterslening met 37 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker, ziet de cijfers als een positieve ontwikkeling, maar benadrukt dat het te vroeg is om te spreken van een opwaartse trend. "Het percentage waarmee gemiddeld wordt overboden voor het eerst sinds lange tijd afgenomen. Toch blijft de vraag naar betaalbare woningen onverminderd groot”, aldus Luiten.

Het gemiddelde hypotheekbedrag in de leeftijdscategorie tot 35 jaar steeg sinds begin dit jaar met 10 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2021. "Bij jonge huizenkopers bedraagt een hypotheek op dit moment gemiddeld 318.000 euro, wat betekent dat zij een flinke lening moeten afsluiten", aldus Luiten.

De directeur van De Hypotheker vindt dat starters blijvend beschermd moeten worden op de woningmarkt, bijvoorbeeld via opkoopbescherming, de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers en financiële steun van gemeenten bij de aankoop van een nieuwbouwwoning.

Bron Business Insider, lees

Geplaatst op: 09 juni 2022

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More