Hypotheekgarantie levert steeds minder op


21 maart 2022 - Een hypotheek afsluiten met of zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG) maakt steeds minder verschil. Het verschil in rente dat betaald moet worden wordt steeds kleiner. Blijkbaar schatten geldverstrekkers het risico van een hypotheek zonder NHG steeds kleiner in.

Karin Kuiken: "Zou je de iets hogere rente toets technisch kunnen dragen? Dan geeft een lening zonder NHG meer mogelijkheden, dus altijd meenemen in de vergelijking!"


Dat blijkt uit een overzicht van hypotheekadviesketen Van Bruggen. Wie de rente voor tien jaar vast zet, betaalt nu 0,34 procentpunt meer zonder NHG dan met NHG. Dat verschil was in 2016 nog 0,68 procentpunt.

Bij twintig jaar vast is het verschil gedaald van 0,64 naar 0,42 nu. Bij dertig jaar vast zelfs van 0,80 naar 0,46 procentpunt. Ook de oorlog in Oekraïne heeft geen effect op de hoogte van de opslag die geldverstrekkers rekenen voor hypotheken die niet onder het garantiestelsel vallen.

Garantie
Steeds minder huizenkopers kiezen voor een hypotheek met NHG. Dat komt door de gestegen prijzen. Alleen hypotheken tot €355.000 komen in aanmerking, terwijl een gemiddeld huis in 2021 €387.000 kostte. Sindsdien zijn de prijzen alleen nog maar gestegen. Dankzij de rappe huizenprijsstijgingen hoeft het garantiefonds ook steeds minder vaak uit te keren: nog maar weinig huiseigenaren verkopen met een restschuld.

De oorlog in Oekraïne heeft intussen een flink opdrijvend effect op de marktrente, en dus ook op de hypotheekrentes. Na een paar weken van afvlakkende stijgingen gingen ze nu weer hard omhoog. Van Bruggen verwacht ook dat dit nog wel even door zal gaan als een akkoord tussen Oekraïne en Rusland uitblijft.

Bron Telegraaf, lees

Geplaatst op: 25 mei 2022

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More