Hypotheekrente stijgt


20 april 2022 - ’als een raket’: ’Niet te zeggen waar dit ophoudt’. De stijging van de hypotheekrente begint serieuze vormen aan te nemen. „Het lijkt wel op een raketlancering”, klinkt het bij adviesketen De Hypotheekshop. Al vijftien weken gaat het in stevige stappen omhoog. Volgens deskundigen is het einde van de stijging nog niet in zicht.

Karin Kuiken: "We waren alweer gewend aan de extreem lage rente en, ondanks dat de huizenprijzen ook extreem stegen, was het voor velen toch mogelijk om een woning te financieren, al dan niet met hulp van de ouders. De stijging van de rente maakt nu dat de berekeningen elke week anders worden en de financieringsmogelijkheden naar beneden dienen te worden bijgesteld. Zullen de rentestijgingen gevolgen hebben voor de huizenprijzen?"


Voorbij is de tijd dat lenen bijna gratis was, nog geen half jaar geleden. De rente is terug op het niveau van 2017. Daar hebben geldverstrekkers maar twee maanden over gedaan. „Aangezien het tempo van de stijging eerder toe- dan afneemt, lijkt een stabilisering op korte termijn nog niet aanstaande”, waarschuwde De Hypotheekshop dinsdag.

’Uitzonderlijk’
„Dit is een uitzonderlijk jaar”, constateerde Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. „In januari begon het nog voorzichtig, maar sinds februari zijn de wekelijkse verhogingen in een versnelling gegaan.”

De stijgende inflatie is hoofdschuldig aan de stijgende rente, zegt Rachelle Rijk, financiële topvrouw van Obvion Hypotheken, een dochter van Rabobank. „De oorlog in Oekraïne draagt fors bij aan de torenhoge inflatie. Niet alleen door hogere energieprijzen, maar ook door hogere voedselprijzen. Per saldo verwachten wij een stijgend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode”, schrijft zij in een opiniestuk voor De Hypotheker.

Oorlogsdreiging
Woningmarkteconoom Philip Bokeloh van ABN Amro houdt ook rekening met een verdere stijging van de hypotheekrente. „Dit ook omdat de risicopremies op financiële markten vanwege de oorlogsdreiging zijn gestegen. Hypotheekverstrekkers moeten hierdoor hogere kosten maken als zij geld ophalen voor de hypotheken die zij verstrekken.”

Met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) betaal je als huizenkoper nu gemiddeld 2,39% als je de rente tien jaar vastzet. Dat was vorig jaar oktober nog 1%. De gemiddelde rente voor twintig jaar vast met NHG bedraagt nu 2,78%. Dat was iets meer dan 1,3%.

Zonder NHG is het op het ogenblik 2,71% bij tien jaar vast, 3,16% bij twintig jaar vast. Allemaal ruim een procentpunt hoger dan een jaar geleden.

Renteaftrek
De snelle stijging betekent dat huizenkopers te maken krijgen met flink hogere maandelijks rentelasten dan voorheen. Voor de Nederlandse schatkist dreigt daarmee ook een nieuwe tegenvaller, na jaren waarin de staat dankzij de dalende rente steeds minder kwijt was aan de hypotheekrenteaftrek. Dankzij dat systeem kunnen huizenkopers de rentepijn immers deels doorschuiven naar de fiscus.

Ook de maximale leenbedragen gaan omlaag. Iemand met een modaal salaris kon bij een rentestand van 1,25% vorig jaar €180.500 lenen, inmiddels is dat bij de huidige rente gezakt naar €174.000. Een lichtpuntje is wel dat de huizenprijzen afgelopen kwartaal iets zijn gezakt, zoals makelaarsclub NVM onlangs meldde. Gemiddeld is er ruim 2% van de huizenprijzen afgekalfd.

Korter en goedkoper
Hypotheekadviseurs merken al dat kopers de rente minder lang vastzetten dan voorheen. Korter is goedkoper en misschien ook verstandiger, als je denkt dat de rente op termijn weer naar de historisch lage niveaus terugvalt. „In februari lag het gemiddelde nog op twintig jaar vast, afgelopen week was dat afgenomen tot 18,2 jaar”, meldt De Hypotheekshop.

Door de oplopende rente is er al maanden een stormloop op adviseurs door huiseigenaren die nog snel hun hypotheek willen openbreken, om die over te sluiten naar een lagere rente. Hypotheekketens melden ruim een verdubbeling van het aantal aanvragen ten opzichte van een jaar eerder.

Openbreken?
Door de stijgende rente wordt oversluiten met de dag dus minder lucratief, erkent Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. Maar een keihard advies durft hij niet te geven. „Vanuit financieel oogpunt kunnen wij niet met zekerheid zeggen of het nu verstandig is om je rentecontract open te breken. Want ook wij weten niet waar de hypotheekrente eind deze week staat, laat staan over een maand, een jaar of nog verder in de tijd.” Wie het doet, heeft wel duidelijkheid over zijn hypotheeklasten voor de komende tien of twintig jaar, tekent Noorlag daarbij aan.

De stijging van de hypotheekrente volgt het snelle oplopen van de rente op de kapitaalmarkt, waar de geldverstrekkers zelf hun ’leengeld’ moeten ophalen. „Zeker sinds oktober is het statistisch verband tussen beide bijna een-op-een. De oorzaak van de rentestijging is de zorg van beleggers over de hoge inflatie en de plannen van centrale banken om de opkoopprogramma’s af te bouwen en de rente te verhogen”, meldt De Hypotheekshop.

„De grote vraag is ’waar eindigt dit?’ Daar hebben we helaas het antwoord niet op”, zegt Noorlag. „Het lijkt er in ieder geval niet op dat we van de Europese Centrale Bank veel moeten verwachten. Waarschijnlijk volgt pas later dit jaar een eerste renteverhoging. Maar dat weerhoudt beleggers er niet van om nu al steeds hogere rentes te vragen. Zij willen een hogere rente om gecompenseerd te worden voor de hoge inflatie.”

Bron Telegraaf, lees

Geplaatst op: 22 april 2022

Terug naar blog

© 2022 - Finance & More