Voor wie is een nieuwbouwhuis van 355.000 euro betaalbaar


11 april 2022 - 'Voor steeds meer groepen is dit te duur'. Nieuwbouwwoningen zijn voor grote groepen huizenzoekers niet meer te betalen. Vereniging Eigen Huis (VEH) maakt zich zorgen over woningbouwplannen van het kabinet waarin 355.000 euro voor een huis als betaalbaar wordt gezien, terwijl veel mensen dit niet kunnen betalen.

Karin Kuiken: "Voor wie is een nieuwbouwwoning nog betaalbaar? Het kabinet stelt dat een nieuwbouwwoning met een koopsom van  €355.000 een betaalbaar voorbeeld is. Buiten het feit dat voor de meeste mensen, zelfs met twee inkomens, dit niet betaalbaar zal zijn, is de koopsom van €355.000 nog maar het begin. Wat te denken van de keuken (die niet in deze koopsom is inbegrepen), het overige meerwerk en de aankleding van vloeren en wanden? Het zou fijn zijn als er meer goedkopere starterswoningen komen. Niet te groot, wellicht in etages en alleen voor de echte starter op de woningmarkt. Zodat die na een paar jaar een doorstromer kan worden..."


De vereniging maakte een paar rekensommen. Neem een gezamenlijk inkomen van een loodgieter die 2.225 euro per maand bruto verdient en een onderwijzer die parttime in het basisonderwijs werkt en 2.430 euro bruto per maand verdient. Zij kunnen een maximale hypotheek van 280.728 euro krijgen en komen dus ruim 70.000 euro tekort voor een nieuwbouwhuis van 355.000 euro.

Nog een voorbeeld: een alleenstaande afgestudeerde met universitair diploma kan gemiddeld een hypotheek krijgen van 166.211 euro. Die kan een nieuwbouwhuis dus ook vergeten.

Te hoog
De vereniging trekt aan de bel omdat het kabinet met de Nationale Bouw en Woonagenda komt, waar dinsdag over wordt gedebatteerd. Zo staat in het plan dater 900.000 woningen gebouwd moeten worden, waarvan twee derde van het aanbod ’betaalbaar’ dient zijn. De Nationale Hypotheek Garantie-grens van 355.000 euro wordt gebruikt als ’betaalbaal voorbeeld’, maar dat bedrag is volgens VEH te hoog en sluit veel woningzoekers buiten. ,,In Nederland is relatief veel spaartegoed. ’Dat kan mooi voor woningen gebruikt worden’, is het idee van het kabinet. Maar dit is niet goed doordacht. Wij maken ons zorgen om al die woningzoekers die geen eigen spaargeld of rijke ouders hebben die kunnen helpen. Zij willen ook graag iets kunnen kopen en zitten vaak vast in dure huurwoningen’’, zegt André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.

Vorige week bleek uit nieuwe kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM dat er geen nieuwbouwhuizen onder de twee ton te vinden zijn. Die worden simpelweg niet meer gebouwd. Daarnaast vrezen verschillende deskundigen dat nieuwbouw alleen maar duurder wordt de komende tijd. Zo worden bouwkosten hoger door tekorten van materialen en vertragingen van leveringen. Vaker worden bepaalde kosten van een nieuwbouwproject onder servicekosten geplaatst, om zo de huizenprijzen iets te drukken. Ook leasen woningeigenaren soms bijvoorbeeld een warmtepomp. Al die extra maandelijkse kosten worden niet meegenomen in de berekening van de hypotheek, maar kunnen flink oplopen.

De la Porte: ,,Mensen die een huis zoeken, gaan steeds verder voor een hypotheek. Vaak lenen zij het maximale om de woning te kunnen kopen en realiseren zich niet altijd wat voor maandelijkse kosten er nog bij komen.’’

Eigen Huis hoopt dat er in de nieuwe woonplannen rekening gehouden wordt met leerkrachten, politieagenten en andere woningzoekers die een huis van 355.00 euro niet kunnen betalen. ,,Te veel groepen worden buitengesloten en dat moeten we niet willen.’’

Bron Noordhollands Dagblad, lees

Geplaatst op: 13 april 2022

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More