Hof haalt streep door sterfbedtruc, weduwe moet bijna kwart miljoen afrekenen


28 januari 2022 - Een echtpaar dat in gemeenschap van goederen was getrouwd, haalde kort voor het overlijden van de ernstig zieke man een belastingtruc uit zodat de weduwe geen cent erfbelasting hoefde te betalen. De Rotterdamse rechtbank ging akkoord, maar het hof haalt nu alsnog een streep door die uitspraak.

Karin Kuiken: "Wat waren wij als estate planners blij met de uitspraak van de Hoge Raad op 11 mei 2021! Helaas liet de Belastingdienst het er niet bij zitten en heeft het Amsterdamse Hof alsnog een streep door de uitspraak gezet wegens 'fraus legis' oftewel misbruik van recht. Mijns inziens een vreemde uitspraak maar deze staat nu ingelijst bij de Belastingdienst…"


Anderhalve maand voor de dood van de man werd bij de notaris de gemeenschap van goederen omgezet in huwelijkse voorwaarden, waarbij de man 10% en de vrouw 90% van de bezittingen werd toegekend. Daardoor bespaarde de weduwe €230.000 erfbelasting. Het kinderloze stel was vermogend, en dat bedrag had de vrouw anders moeten afrekenen over de erfenis boven de partnervrijstelling van €671.910.

Baanbrekend
Fiscaal juristen volgden deze baanbrekende zaak nauwlettend. Als de rechtspraak akkoord zou gaan met dit schuiven van het vermogen kort voor het overlijden, zou dat voor veel rijke echtparen een uitkomst zijn. De Belastingdienst zag de fiscale constructie als onrechtmatig en wilde wel gewoon erfbelasting afrekenen.

De rechtbank vond echter dat het echtpaar recht had om op deze wijze hun huwelijksverhouding aan te passen. Vaste jurisprudentie van de Hoge Raad is dat het aangaan van huwelijkse voorwaarden niet als een schenking voor een van de partners gezien kan worden.

Ook het hof onderschreef die stelling. Maar de Belastingdienst schoot wel raak met de stelling dat hier sprake was van ’fraus legis’, misbruik van recht. Het hof vond het aangaan van huwelijkse voorwaarden in dit geval „in overwegende mate ingegeven door belastingverijdelende motieven, te weten het ontgaan van de heffing van erfbelasting.”

Misbruik
Volgens het hof had het echtpaar geen ander reëel belang of andere reden bij deze fiscale constructie, behalve dan het anti-fiscale belang. Daarbij telde voor het hof zwaar mee dat de man op het moment van het aangaan van de huwelijkse voorwaarden reeds ernstig ziek was, zoals in het proces naar voren kwam. „Uit dit laatste leidt het hof af dat er ten tijde van het aangaan van de huwelijkse voorwaarden geen sprake was van enigszins gelijke levens- en sterftekansen.”

Vandaar dat het hof oordeelde dat de huwelijkse voorwaarden waren aangegaan in het zicht van het overlijden. Een regel van het erfrecht zegt dat een bevoordeling die plaastvindt binnen 180 dagen voor iemands overlijden, op een lijn moet worden gesteld met een schenking. Die schenking wordt dan belast volgens de regels van het erfrecht. De vrouw moet dus toch gewoon de erfbelasting betalen, oordeelt het hof.

Bron Telegraaf, lees

Geplaatst op: 02 februari 2022

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More