6 subsidies voor energiezuinige woning in 2022


3 januari 2022 - Extra bijdrage voor isolatie en warmtepomp, kortere terugverdientijd door hoge gasprijs.

Karin Kuiken: "We beginnen dit jaar met een goed en positief bericht. Wil je verduurzamen? Lees dan dit artikel eens goed door en maak een afspraak!"


Wie verduurzamingsmaategelen wil nemen voor de eigen woning, zoals isolatie, de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp heeft in 2022 twee redenen om daar vaart mee te maken: door de hoge energieprijzen is de terugverdientijd korter én de overheid stelt in bepaalde gevallen meer subsidie beschikbaar.

Woningeigenaren die hun huis laten isoleren of een (hybride) warmtepomp laten installeren, kunnen daar dit jaar hogere subsidies voor krijgen dan in 2021.

Particulieren kunnen de overheidsbijdrage aanvragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal wijst op 6 regelingen voor verduurzaming van de eigen woning, die in bepaalde gevallen in 2022 een hogere bijdrage kunnen krijgen van de overheid:

  • Landelijke subsidie voor isolatie: vanaf 2022 kun je 30 procent van de kosten terugkrijgen in plaats van 20 procent. De verhoogde vergoeding geldt voor maatregelen die je in 2022 neemt. Je moet dan óf twee isolatiemaatregelen nemen (bijvoorbeeld vloerisolatie en spouwmuren), of 1 isolatiemaatregel plus de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.
  • De subsidie voor hybride warmtepompen is ook verhoogd. Volgens Milieu Centraal krijg je voor een hybride warmtepomp tussen de 1.950 euro en 3.750 euro subsidie, wat neerkomt op ongeveer de helft van de aankoopprijs. Voor een volledige lucht/water-warmtepomp zijn de subsidiebedragen vergelijkbaar, maar die kosten vaak tussen de 6.500 euro en 14.000 euro. Voor een bodem-warmtepomp liggen subsidies tussen de 3.750 euro en 5.100 euro, maar die kosten veelal tussen de 8.500 en 19.500 euro.
  • Het arbeidsloon voor isolatiemaatregelen valt onder het lage btw-tarief van 9 procent.
  • Je kunt soms lokale subsidies krijgen voor verduurzaming via regelingen van gemeenten en provincies. Via de Energiesubsidiewijzer kun je kijken wat er in jouw gemeente mogelijk is.
  • Wie zonnepanelen aanschaft kan de btw op de aanschaf terugvragen; dat scheelt 21 procent.
  • Je kunt tegen relatief gunstige voorwaarden geld lenen voor verduurzaming via een energiebespaarlening of duurzaamheidskorting op de hypotheek.
Met een hybride warmtepomp, waarvoor dus een hogere subsidie geldt in 2022, ga je slechts gedeeltelijk af van het gas. Je blijft bijvoorbeeld gebruik maken van je cv-ketel om water in je douche op te warmen of om extra warmte te creëren op zeer koude dagen. De hybride warmtepomp is vaak compacter en iets goedkoper dan een lucht/water-warmtepomp of een bodem-warmtepomp.

Hogere gasprijs bekort terugverdientijd van isolatiemaatregelen
Isolatiemaatregelen zijn niet alleen sneller terug te verdienen dankzij de verhoogde subsidiebedragen, maar ook vanwege de hoge gasprijzen waar steeds meer mensen mee te maken krijgen.

Milieu Centraal heeft berekend dat huiseigenaren met een hoekwoning gemiddeld 3.900 euro kwijt zijn aan isolatie van hun spouwmuren en vloer. Voorheen subsidieerde de overheid zo'n 20 procent van de kosten, vanaf nu is dat ongeveer 30 procent. Dat komt dus neer op 390 euro extra in dit voorbeeld.

Isolatie leidt tot minder warmteverlies en daarmee tot een lagere energierekening. Bij de relatief lage gasprijzen van vorig jaar, die nog gelden voor mensen met een langlopend contract, duurt het volgens de voorlichtingsclub 3 jaar om de kosten van isolatie terug te verdienen. "Bij een hoge gasprijs, waar veel mensen nu mee te maken krijgen, is dat korter."

Woningisolatie is verder klimaatvriendelijk en verhoogt het wooncomfort, aldus Milieu Centraal. Een goed geïsoleerde woning is bovendien een voorwaarde voor het installeren van een elektrische warmtepomp, die water opwarmt tot lagere temperaturen dan een cv-ketel op aardgas.

RVO meldt dat de subsidiebedragen per 3 januari zijn aangepast. Particulieren kunnen hun aanvragen vanaf 24 januari indienen, zakelijke aanvragers kunnen dat vanaf deze maandag al doen.

Bron Business Insider, lees

Geplaatst op: 04 januari 2022

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More