Wees voorzichtig met betalen voor je lief


20 augustus 2021 - Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Dat blijkt uit een arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Karin Kuiken: "Liefdesblaren, wie heeft er geen last van gehad... Zo ook de man uit het arrest van Hof Arnhem-Leeuwarden. Uit dit arrest blijkt dat een goed opgesteld samenlevingscontract belangrijk (en goedkoper) is. Goedkoop is duurkoop zullen we maar zeggen."


Een koppel koopt een huis. De koopsom wordt betaald met een hypothecaire lening. Maar de man voldoet de kosten koper à €13.124, terwijl de vrouw geen eigen geld inlegt. Op 15 februari 2008 passeert de notaris de akte van levering.

Helaas gaan zij in oktober 2014 uit elkaar. De man eist nu de helft van zijn inbreng terug van de vrouw. Zij is echter niet van plan om hem €6562 te betalen.

Verjaring
Het hof stelt vast dat de gewone regels van verjaring toepasselijk zijn. De man had zijn geld terug kunnen eisen binnen vijf jaar nadat hij het geld had ’uitgeleend’ aan zijn partner. De man is daarom al op 16 februari 2013 zijn recht op terugbetaling kwijtgeraakt.

Waren partijen met elkaar getrouwd of hadden zij een geregistreerd partnerschap, dan geldt deze normale vervaltermijn niet. Samenwoners kunnen hun afspraken dus maar beter vastleggen. Bijvoorbeeld in een samenlevingscontract of in een zogenoemde schuldbekentenis.

Formeel briefje
Of degene die meer vermogen inbrengt moet minimaal één keer in de vijf jaar zijn partner formeel laten weten dat het recht op terugbetaling niet vervalt. Dan wordt de verjaring gestuit en begint telkens een nieuwe termijn van vijf jaar te lopen.

Bij ieder lustrum van je relatie stuur je je partner een bos bloemen met een kaartje dat hij of zij je wel ooit nog eens moet terugbetalen. Ik ben benieuwd hoeveel van dit soort romantiek een relatie kan hebben.

Bron Telegraaf column Mr. Ernst Loendersloot, lees

Geplaatst op: 02 september 2021

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More