Hypotheekgevaar voor scheidende stellen: onbekende wet kan je tienduizenden euro's kosten


6 juli 2021 - Als je huwelijkspartner van zijn of haar privégeld, bijvoorbeeld afkomstig van een schenking, heeft afgelost op de gezamenlijke hypotheek, kan dat bij een echtscheiding een zware strop opleveren. „Die wet bestaat al tien jaar, maar telkens als we het met klanten bespreken is het een verrassing. Mensen weten niet dat dit het wettelijke systeem is”, zegt Hanneke Kroonenberg, hoofd Kenniscentrum bij financieel dienstverlener Van Lanschot.

Karin Kuiken: "Zolang het 'goed' is tussen echtgenoten wordt hier natuurlijk nooit over gedacht. Mijn advies: wel doen en vastleggen!"


Voor de wetswijziging was het simpel. Als je van je eigen geld €100.000 afloste op de gezamenlijke hypotheek, kreeg je bij een scheiding die ton terug plus jouw aandeel van de resterende overwaarde in het huis.

Sinds de wetswijziging in 2012 geldt de beleggingsleer. Die €100.000 wordt afgezet tegen de waarde van het huis. Maar – en dat is de moeilijkheid – niet tegen de waarde van het huis ten tijde van de aflossing. De ton wordt gekoppeld aan de aankoopwaarde. Was het huis gekocht voor €200.000, dan krijg je bij de scheiding recht op de helft van het huis.

Een voorbeeld: het huis is door man en vrouw gekocht voor €200.000 met een volledige hypotheek. Daarna heeft de vrouw van een schenking van haar ouders €100.000 afbetaald op de hypotheek. Bij de scheiding is het huis inmiddels €500.000 waard geworden.

Na betaling van de resterende hypotheek aan de bank is er €400.000 over. In het oude systeem zou de vrouw haar € 100.000 terug krijgen en wordt de overwaarde van € 300.000 gedeeld. De vrouw zou weglopen met €250.000 en de man met €150.000.

In het huidige systeem pakt het slechter uit voor de man. De vordering van de vrouw is de helft van woningwaarde: €250.000. Na terugbetaling van de bank en de vrouw is er dan nog maar een overwaarde van € 150.000. Die wordt gedeeld, ieder krijgt €75.000. De vrouw ontvangt in totaal €325.000, de man €75.000.

Turboschenking
„Een turboschenking”, noemt Kroonenberg het. Een aflossing met eigen geld kan dus woekerwinst voor de aflossende partner opleveren als het lang na de aankoop geschiedt en de waarde van het huis sterk is gestegen. „We maken dat steeds meer mee. Het is echt schrikken voor mensen bij een scheiding.”

Volgens Kroonenberg hoef je bij een echtscheiding niet te verwachten dat de partner of de advocaat die extra centen laat liggen. „Een advocaat vindt het geen cadeautje maar een uitvoering van de wetgeving. Misschien dat je iets kunt regelen als je in goede harmonie uit elkaar gaat, maar dan moet je wel goed oppassen dat de fiscus het niet als een schenking ziet.”

De andere kant van de medaille is dat de aflossende partner moet bijpassen als een huis onder de aankoopwaarde zakt. Dan werkt jouw grotere aandeel in het huis juist tegen je. De regeling geldt bovendien alleen voor echtgenoten.

Briefje
Kroonenberg benadrukt dat de wet ’regelend’ recht is. „Je kan samen een briefje schrijven dat het rendement bijvoorbeeld pas wordt berekend vanaf het moment bij schenking. Je kan alles afspreken, het verstandigst is bij de notaris.” Ze raadt mensen aan hierover goed na te denken. „We vinden het zo jammer dat we zoiets pas constateren als de scheiding een feit is.”

Het oude systeem had trouwens ook zijn zwakke punten, tekent Kroonenberg aan. „Daarom heeft de wetgever het ook veranderd. Huizen worden sinds de jaren negentig steeds meer waard. Men vond het niet eerlijk dat degene die extra afloste op de hypotheek daarvan niet meer profiteerde.”

Bron Telegraaf, lees

Geplaatst op: 08 juli 2021

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More