Geen hypotheek en geen promotie na gesjoemel met hypotheekaanvraag


3 juni 2021 - Wie bij een hypotheekaanvraag verkeerde salarisgegevens doorgeeft of er zelfs mee sjoemelt, kan jarenlang geen hypotheek meer krijgen. Het schaadt bovendien ook nog eens de kans om carrière te maken.

Karin Kuiken: "Een hypothecaire financier mag bij twijfel over het inkomen altijd contact met de werkgever opnemen. In het betreffende geval was er het vermoeden van valsheid in geschrifte en liet de hypothecaire financier de gegevens van de klant voor acht jaar opnemen in het register van de Stichting Fraudebestrijding. Geen hypotheek maar ook geen verklaring van goed gedrag. Acht jaar is een lange tijd..."


Dat valt op te maken uit een uitspraak van het Kifid, het instituut waar consumenten klachten kunnen indienen over financiële instellingen.

Een projectmanager in de bouw voor de Rijksoverheid vroeg bij hypotheekverstrekker Obvion in 2016 een hypotheek aan voor €305.000. Bij die aanvraag voegt hij een loonstrook, werkgeversverklaring van hemzelf en een rekeningafschrift van de betaalrekening van zijn partner mee.

Op de loonstrook staat dat het salaris van €2835 van de man is uitbetaald op de rekening van zijn partner. Op het rekeningafschrift staat dat bedrag bijgeschreven, met als omschrijving salaris december 2015.

De bank van de klant laat enkele dagen aan Obvion weten dat het rekeningnummer klopt, maar dat het bedrag ’niet overeen komt met de werkelijkheid’. Hierop laat Obvion de hypotheekaanvrager weten dat er een vermoeden is van valsheid in geschrifte en dat hij geprobeerd heeft Obvion op te lichten.

Volgens de projectleider gaat het om een vergissing. Hij heeft de verkeerde bijlage gestuurd, zo is het verweer. Het zou gaan om een overzicht van bij- en afschrijvingen van de bank en niet om een bankafschrift.

Strafbaar
Obvion gelooft de verklaring niet en laat weten: „Feit is dat u het overzicht (..) bewust handmatig heeft aangepast en zo getracht heeft de werkelijkheid te verdoezelen. U heeft meerdere handelingen verricht om het te doen voorkomen dat u een bepaald inkomen zou ontvangen, terwijl dit niet het geval was. Vervolgens heeft u het valselijk opgemaakte overzicht, willens en wetens aan Obvion toegestuurd met de bedoeling op deze wijze uw inkomen aan te tonen, om het als echt en onvervalst te gebruiken, terwijl u wist dat dit inkomen niet conform de waarheid was. U heeft valsheid in geschrifte gepleegd, dit is een strafbaar feit.”

De hypotheekverstrekker doet enkele maanden later aangifte bij de politie van valsheid in geschrift en oplichting. Ook laat het de gegevens van het stel voor acht jaar opnemen in het register van de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SHF).


Impact
De jaren daarop probeert het stel de registratie ongedaan te krijgen. Al die tijd krijgen zij vanwege die frauderegistratie geen andere hypotheek en ook krijgt de man geen verklaring voor goed gedrag. Die heeft hij nodig om te kunnen doorstromen naar een functie met meer financiële verantwoordelijkheid. Het hele gebeuren heeft een grote impact op zijn relatie en het hele gezin.

Of de beschuldiging van valsheid in geschrifte en oplichting terecht is geweest kan het Kifid niet meer beoordelen. Die klacht had uiterlijk in 2017 ingediend moeten worden. Wel vindt het Kifid het belang van deze consumenten het zwaarst wegen. Zij hebben recht op enig perspectief, ondanks de grove fout die zij hebben gemaakt, zo is het oordeel.

De fraude-registratie is daarop verkort van acht naar zes jaar. Dit betekent dat deze registratie in 2022 weer wordt verwijderd. Onbekend is of er na de aangifte van Obvion nog strafrechterlijke vervolging is ingesteld.

Bron Telegraaf, lees

Geplaatst op: 07 juni 2021

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More