Gemiddelde koopwoning heeft pas in 2055 energielabel A


25 mei 2021 - Het huidige tempo waarin Nederlandse woningen worden verduurzaamd ligt zo laag, dat alleen de huizen in de provincie Flevoland over 15 jaar allemaal al label A hebben. In de andere provincies duurt het met dit tempo tot zeker 2050 - in Zeeland zelfs tot 2090. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van woningwaarderingsbedrijf Calcasa.

Karin Kuiken: "Het is ook niet zomaar wat om van een bestaande E-label of lager een A-label woning te maken. Maar verduurzamen heeft altijd zin! Door de waardestijging van de meeste woningen heeft het nut om eens een afspraak met mij te maken omtrent de mogelijkheden."


Meer dan miljoen woningen label A
Sinds 2015 is een energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Van de totale woningvoorraad van 7,7 miljoen woningen heeft inmiddels zo'n 60 procent een definitief energielabel.

Bij deze 4,6 miljoen woningen is wel een duidelijke vergroening zichtbaar, stelt Calcasa. Meer dan 1,3 miljoen woningen hebben nu definitief energielabel A, bijna 30 procent. In 2010 was dat nog geen 5 procent van de woningen.

'Lastig kiezen in verduurzaming' 
Dat het nog pak 'm beet 30 jaar duurt voordat álle woningen het zuinigste energielabel hebben, heeft twee redenen, zegt directeur van Calcasa Tijs Pellemans. "Het is allereerst een enorme opgave: 7,7 miljoen woningen moeten worden verduurzaamd. En het tempo ligt nu gewoon te laag." 

Aan het aanbod van verduurzamingsmogelijkheden ligt het niet, denkt Pellemans. "Maar het blijkt wel lastig om als consument een keuze te maken. Wellicht zou dat centraal geregeld moeten worden." 

Energiezuiniger = hogere verkoopprijs?
Calcasa onderzocht ook of verduurzaming effect heeft op de waarde van een woning. "Helaas is dit maar een klein effect", zegt Pellemans. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Het geringe aanbod en de lage rente blijven de meest bepalende factoren voor de woningwaarde.

Dit maakt dat duurzaamheid nog niet zo’n relevante rol speelt als gehoopt door de overheid, aldus Calcasa. Een woning met een beter energielabel heeft nu een verkoopprijs die gemiddeld 4 procent hoger ligt dan een vergelijkbare woning met een lager label. In 2018 was dit 2 procent.

Met de huidige gemiddelde woningwaarde van 378.000 euro gaat het om een verkoopprijs die zo'n 14.000 euro hoger ligt. Calcasa merkt daarbij wel op dat de verdere staat van onderhoud niet is meegenomen in het onderzoek.

Flevolands voordeel
Uit het onderzoek van Calcasa komt verder naar voren - niet geheel verrassend - dat Flevoland de provincie is met de energiezuinigste woningen: 43 procent heeft een A-label. Veel woningen zijn hier recenter gebouwd dan in de rest van Nederland. Zeeland bungelt onderaan met 20 procent.

Het Flevolandse voordeel is ook terug te zien in het overzicht van de tien grootste steden. Almere heeft niet per se méér huizen met een energielabel (49 procent, vergelijkbaar met de negen andere steden), maar wel veel meer woningen met label A.

Andere steden met relatief veel label-A-woningen zijn Groningen en Tilburg (beide 32 procent) en Nijmegen (33 procent).

Bron RTL Nieuws, lees

Bekijk ook RTL Z video: Je huis verduurzamen zónder fortuin?





Geplaatst op: 26 mei 2021

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More