Hypotheeklessen nuttiger dan scheikunde


29 november 2020 - Wie geneeskunde studeert is zeker zes jaar bezig; een specialisatie kost nog eens zes jaar. Toen voetballer Daley Blind een ICD kreeg, wist een vriend van me, die het hele twaalfjarige traject had doorlopen, mij precies uit te leggen wat zo’n ding is, welke functie het heeft en wat de risico’s zijn. Andersom mag hij mij raadplegen op financieel vlak. Dat gebeurt ook en zo heb je wat aan elkaar. Column Jim Tehupuring over een nieuw middelbaar schoolvak: financiële huishoudkunde.

Karin Kuiken: "In de 'week van het geld' wordt aan leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs al voorlichting gegeven over het leren omgaan met geld. Hoe fijn (en ontzettend nuttig) zou het zijn om ook een (al dan niet verplicht) vak Financiële Huishoudkunde te introduceren? Daarin zou de basiskennis over lenen, financial lease, studielening en (vormen) van hypothecaire leningen kunnen worden gedoceerd. Want geld lenen kost geld en meer voorlichting hierover maakt wijzer en je bent beter voorbereid op de toekomst."


Als het over complexe materie gaat, is dat in mijn ogen hoe een samenleving zou moeten werken. Voor complexe problemen vraag je een vakman. Maar basismaterie zou toch iedereen moeten beheersen? Daarom leer je op de middelbare school de stelling van Pythagoras, de wetten van Newton, de functie van rode bloedcellen en niet te vergeten ’t kofschip. Handig om te weten en zeker het laatste blijkt altijd wel eens nodig.

Maar vraag een gemiddelde dokter wat inflatie, een annuïteitenhypotheek, debetrente of laat staan een etf is en het blijft waarschijnlijk stil. Niet omdat het te moeilijk is, maar gewoon omdat het nooit op school is uitgelegd.

Overtollige gelden
Dat is bijzonder. Iedere Nederlander krijgt in zijn leven te maken met inflatie en de meesten zullen hypotheken afsluiten. Er zijn nu vijf miljoen huishoudens met een woning waarop een lening rust. Bij aankoop zou je toch moeten weten welke impact rente en aflossing hebben en wat de voor- en nadelen zijn van een specifieke hypotheekvorm? Of hoe je overtollige gelden nu kunt omzetten in vermogen voor later?

Ik heb het dan nog niet eens over de enorme groep mensen die onvoldoende bekend is met de risico’s van roodstand, financial lease en koop op afbetaling.

Natuurlijk schakel je voor het afsluiten van een hypotheek een specialist in. Maar zo mondig als veel Nederlanders zijn bij een bezoek aan de dokter, zo beperkt is de kennis ten aanzien van financiën. Ik pleit er daarom voor om op middelbare scholen het vak Financiële Huishoudkunde te introduceren. Dat gaat een hoop ellende schelen en geeft scholieren van nu, grip in de toekomst.

Is dat een leuk vak? Nee, ik denk het niet. Maar scheikunde vond ik ook verschrikkelijk en het is me nog altijd onduidelijk waarom ik die tabel met elementen moest leren. Ik had liever geleerd wat ’aflossingsvrij’ is.

Bron Telegraaf, lees

Geplaatst op: 02 december 2020

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More