Uitkopen ex-partner wordt makkelijker


27 februari 2020 - Scheidende stellen die een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) hebben, worden voortaan anders getoetst. Het uitkopen van een ex-partner wordt daarmee eenvoudiger gemaakt.

Karin Kuiken: "Daar waar voorheen expliciet toestemming gevraagd moest worden aan de hypothecaire financier om ook de aanvullende lening onder de beheertoets te laten vallen, wordt dit nu een stuk gemakkelijker. Zo wordt het sneller mogelijk dat één van de partijen in de woning kan blijven wonen."


Door de fikse stijging van de huizenprijzen hebben veel woningen nu een overwaarde. Die overwaarde moet bij scheiding worden verdeeld wanneer een van de twee ex-partners in het huis blijft wonen. De ‘achterblijver’ moet in dat geval de helft van de overwaarde aan de vertrekkende ex-partner betalen. Daar wrong vaak de schoen, want veel huizenbezitters konden dat bedrag niet ophoesten maar kwamen ook niet in aanmerking voor een aanvullende hypotheek.

Voor het uitkopen van de vertrekkende ex-partner sloten veel consumenten een aanvullende lening af. Eenvoudiger te regelen, maar ook duurder. Om een oplossing te bieden aan scheidende stellen heeft NHG nu de normen aangepast. Waar voorheen werd gekeken wat iemand kon lenen, wordt nu gekeken naar welke lasten iemand kan dragen. Als de geldverstrekker kan onderbouwen dat de achterblijver de maandlasten kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de overwaarde bij de hypotheek wordt opgeteld.

RFEA ziet dit als een zeer positieve ontwikkeling. Het geeft meer flexibiliteit aan scheidende stellen, het is veel vroeger duidelijk of het haalbaar is dat een van beiden in de woning kan blijven er hoeft minder naar een dure persoonlijke lening te worden uitgeweken.
 
 
Bron RFEA, lees

Geplaatst op: 29 mei 2020

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More