Rijke vijftigplusser honkvast


20 april 2020 - Uit een marktanalyse van Van Bruggen Adviesgroep komt naar voren dat 45% van de doorstromers op de huizenmarkt een vijftigplusser is. Directeur Michiel Meijer verbaast zich hierover, omdat deze groep over het algemeen vaak meer financiële ruimte heeft en hierdoor makkelijker kan doorstromen.

Karin Kuiken: "Hoe fijn is om, als je nog gezond én vitaal bent, je alvast te focussen op meer gemak en luxe in de toekomst. Er is vaak echt meer mogelijk dan je denkt!"


Volgens Meijer wordt er bij het bedenken van oplossingen voor de huidige problemen op de woningmarkt en die voor mogelijk toekomstige problemen wegens verdergaande vergrijzing, nog veel te weinig rekening gehouden met de positie van deze groep vijftigplussers. "Misschien moeten we de crisis van nu aangrijpen om eens kritisch naar onze zienswijze op de huizenmarkt te kijken. Bij het uittekenen van de bouwplannen wordt nu vooral gedacht aan jongeren op de huizenmarkt. Den Haag staart zich helemaal blind op de starter, maar je lost de problemen juist voor een deel op door eerst aan de vijftigplusser te denken. Die groep stroomt nu nauwelijks door en daardoor zitten ook de starters in de knel.”

Geld is het probleem niet
Uit de analyse van Van Bruggen Adviesgroep komt ook naar voren dat oudere huizenbezitters gemiddeld een hypotheek hebben die een ton lager uitvalt dan bij mensen die jonger dan vijftig zijn. "Deze belangrijke en omvangrijke groep in de woningmarkt heeft dus financieel wel degelijk vaker de kans om door te stromen. Maar toch blijven ze vaak trouw aan hun huidige woning. En dat terwijl deze niet altijd ideaal is om oud in te worden.”

Dat laatste onderschrijven ook de economen van Rabobank in hun vandaag gepubliceerde rapport ‘Kwart miljoen ouderenwoningen gevraagd, liefst in eigen buurt’. Daaruit blijkt onder andere dat in 2018 circa 820.000 van de ruim twee miljoen 65-plushuishoudens in een huis woonde, dat in beginsel minder geschikt is om tot op hoge leeftijd en met toenemende beperkingen te blijven wonen.

Bron InFinance, lees

Geplaatst op: 21 april 2020

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More