Aflossen op je hypotheek in 2020


15 januari 2020 - Overweeg jij om binnenkort een deel van jouw hypotheek af te lossen? Bijvoorbeeld met een eindejaarsbonus, een schenking, een erfenis of spaargeld? Laat je dan eerst goed adviseren!



Karin Kuiken: "Natuurlijk is 'geen hypotheek is de beste hypotheek' nog steeds heel fijn. Maar wat als je al het geld in de 'stenen' hebt zitten of door de campagne 'Aflossingsblij' het gehele spaarsaldo wilt gaan aflossen op de hypotheek en de bekende buffer heel klein wordt en/of de wensen iets groter zijn?

Dan is het de hoogste tijd om eens een afspraak te maken met je EFA. Want ook met een aflossingsvrije hypotheek kan je best heel aflossingsblij worden, er zijn wellicht meer oplossingen dan gedacht."

Vorig jaar is de campagne Aflossingsblij van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) van start gegaan. Dit najaar zijn ook de verzekeraars aangehaakt. Het doel van deze campagne is om consumenten met een aflossingsvrije hypotheek in actie te laten komen. Bijvoorbeeld door deze (deels) af te lossen.

Drie mogelijke probleemsituaties
Dit is soms terecht, maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Er zijn drie situaties waarin een aflossingsvrije hypotheek tot problemen kan leiden:
  • De hypotheek loopt over enkele jaren af.
  • Je mag binnenkort geen hypotheekrente meer aftrekken.
  • Je gaat bijna met pensioen.
Zeker als meerdere van deze situaties zich tegelijkertijd voordoen, bestaat de kans dat je in de problemen komt. Dat zie je terug in recente nieuwsberichten over met name oudere mensen die hierdoor misschien gedwongen worden om hun huis te verkopen.

Nadelig
Maar let op: aflossen kan ook nadelig uitpakken. Want als je al je spaargeld in stenen stopt, loop je het risico dat je een financiële tegenslag niet meer kunt opvangen. Of geen potje meer hebt om je inkomen mee aan te vullen als je minder geld krijgt omdat je met pensioen gaat of vanwege werkloosheid.

Oproep is geen advies
Daarom is het belangrijk om goed advies in te winnen. Alleen een oproep om af te lossen is geen advies. Wil je toch gehoor geven aan zo’n oproep? Vraag dan altijd een schriftelijke bevestiging aan jouw hypotheekverstrekker. Mocht later blijken dat aflossen onverstandig was, dan kun je bewijzen dat je het op advies hebt gedaan en sta je juridisch sterker.

Verder kijken dan alleen de hypotheek
Maar zelfs als je zo’n bevestiging hebt, blijft het verstandig om daarnaast gedegen advies in te winnen. Een goede adviseur kijkt namelijk verder dan alleen de hypotheek. Die brengt jouw financiën van nu én de toekomst in kaart . Wil je daar meer over weten? Neem dan eens contact met me op. Ik help je graag bij het vinden van de beste oplossing voor jouw situatie.

Bron LevenWonen / SEH, lees
Lees ook mijn blog van 26 november 2019, Hypotheek 2020: wat veranderd er

Geplaatst op: 15 januari 2020

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More