Trouwen of samenwonen Denk na over scheiden en doodgaan

Als je gaat samenwonen, is er op financieel gebied veel om te bespreken en regelen. Dat geldt helemaal als je volgend jaar gaat trouwen.
 
2 oktober 2017 - Een van de weinige vervelende dingen van samenwonen is dat je moet gaan overleggen over van alles. Niet alleen over wie de boodschappen doet en wie de was doet, maar ook over geldzaken. Dat is misschien gezeur, maar daarmee voorkom je nog veel meer gezeur als de relatie uitgaat.

Karin Kuiken:
"Beter tevoren goed geregeld dan achteraf problemen. Uw Erkend Financieel Adviseur of RFEA heeft de kennis om u ook hierin te adviseren en/of te begeleiden."


Een van de weinige vervelende dingen van samenwonen is dat je moet gaan overleggen over van alles. Niet alleen over wie de boodschappen doet en wie de was doet, maar ook over geldzaken. Dat is misschien gezeur, maar daarmee voorkom je nog veel meer gezeur als de relatie uitgaat.

Alleen wie trouwt, heeft het op financieel gebied – nog – makkelijk. Als je namelijk trouwt zonder bij de notaris huwelijkse voorwaarden af te spreken, ben je 50/50 eigenaar van alle gezamenlijke bezittingen. Dan hoef je niets af te spreken; als je uit elkaar gaat, wordt alles door tweeën gedeeld.

Maar vanaf volgend jaar gaat ook dat veranderen. Met ingang van 1 januari 2018 trouw je niet langer automatisch in gemeenschap van goederen, maar geldt een ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Dat houdt in dat alles wat van jou was voor je ging trouwen, jouw eigendom blijft. Dat geldt ook voor schenkingen en erfenissen. Dat betekent dat je eigenlijk elk jaar een boekhouding moet bijhouden waarin staat wat van jou is en wat van jullie samen is. Dat doet natuurlijk bijna niemand. Wat weer fijn is voor advocaten en scheidingsadviseurs, want dat leidt tot complexe scheidingszaken.

Wat verandert er nog meer als je gaat samenwonen of, na 1 januari 2018, trouwen? En waar moet je op letten?

Maak afspraken over geldzaken
Je hoeft niet als een boekhouder tot op de cent bij te houden wie wat betaalt. Maar het kan geen kwaad om enigszins een idee te hebben of jullie de uitgaven wel eerlijk verdelen. ‘Eerlijk’ hoeft niet 50/50 te zijn; je kunt er ook voor kiezen om dit in verhouding tot jullie inkomen te doen.
 
Samen aangifte doen
Als bent getrouwd moet je altijd, en als je alleen samenwoont moet je soms, samen belastingaangifte doen. Jullie zijn dan fiscaal partners. Dat geldt onder meer als jullie een kind hebben of gezamenlijk huiseigenaar zijn. Als je samen aangifte doet, betaal je vaak minder belasting. Zo mag je naar believen schuiven met de hypotheekrenteaftrek, zodat degene met het hoogste inkomen de volledige aftrek heeft. De Consumentenbond heeft een overzicht van de voornaamste aandachtspunten gemaakt.

Pensioen
Als je getrouwd bent, krijgt je partner automatisch partnerpensioen als jij overlijdt. Maar samenwoners moeten hun partner zelf aanmelden bij de pensioenregeling. Let op: bij bijna alle pensioenregelingen is een vereiste dat jullie een samenlevingsovereenkomst hebben gesloten bij de notaris.

Testament
Als je niet bent getrouwd en een van jullie overlijdt, krijgt je partner niets, tenzij je een testament hebt. Dat geldt ook als jullie samen een huis hebben gekocht. De familie van je overleden partner erft dan namelijk alles; jij krijgt niets. Sterker, zelfs als de familie het goed vindt dat je in het huis blijft wonen, kan de Belastingdienst dat als een schenking zien waarover schenkbelasting moet worden betaald!

Het is wat kil: als je gaat samenwonen moet je vooral nadenken over scheiden, doodgaan, geld en de belasting. Het alternatief? Daar helemaal niet over na te denken.

Bron Intermediair, lees

Geplaatst op: 11 oktober 2017

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More