De Hypotheekshop bepleit ruimere leennormen bij relatiebreuk


9 april 2019 - De hypotheekshop heeft het vandaag op haar website opgenomen voor het behoud van de woning als een relatie strandt.

Karin Kuiken: "Ook ik loop er regelmatig tegenaan dat bij echtscheiding en hoofdelijk ontslag bij overwaarde met twee toetsingen wordt gewerkt, waardoor de toedeling aan een van de partners toch weer een probleem kan worden. Er dient elke keer een speciaal verzoek bij de hypothecaire financier ingediend te worden om de verhoging van de hypothecaire lening hetzelfde te toetsen als het hoofdelijk ontslag. Het zou inderdaad goed zijn om in deze situaties het 'meten met twee maten' af te schaffen en naar 1 beheertoets te gaan."


Tijdens de crisis stonden huizen onder water. Mensen die wilden verhuizen, bleven door de gedaalde huizenprijzen soms met een flinke restschuld zitten. Als die niet uit eigen middelen kon worden voldaan, of kon worden meegefinancierd in de nieuwe hypotheek, was verhuizen geen optie. Dat weerhield mensen er ook van om uit elkaar te gaan. Door de forse stijging van de huizenprijzen van de laatste jaren begint nu echter bij gestrande relaties geregeld het omgekeerde probleem te ontstaan: uitkopen van de vertrekkende partner lukt niet altijd meer. Het gevolg is dat de woning niet kan worden behouden en moet worden verkocht.

Verruiming leennormen een vereiste
In het geval van een relatiebreuk hanteert de NHG ruimere leennormen op inkomen (beheernormen). Deze beheernormen worden vaak alleen toegepast in een situatie met een dreigende restschuld. Als de hypotheek wordt verhoogd met het bedrag dat nodig is om de ex-partner uit te kopen, worden weer de reguliere leennormen gehanteerd. In de huidige woningmarkt zijn consumenten er daarentegen bij gebaat dat ze ook in een situatie met overwaarde kunnen blijven wonen, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Het is daarom belangrijk dat NHG ook bij overwaarde de beheernormen gaat toepassen. Daarnaast passen niet alle geldverstrekkers de verruimde normen toe bij hypotheken zonder NHG, terwijl dit volgens De Hypotheekshop wel wenselijk is.

Overwaarde moet worden beloond
Bij echtscheidingen en relatiebreuken is de verdeling van de boedel vaak passen en meten met als insteek dat beide ex-partners verder kunnen. Naast meer woningaanbod zijn consumenten er tevens bij gebaat als geldverstrekkers en NHG meer mogelijkheden gaan bieden wanneer er sprake is van overwaarde in de woning, zo betoogt De Hypotheekshop. De realiteit van de woningmarkt (stijgende huizenprijzen, teruglopend woningaanbod) is namelijk dat consumenten lang niet meer altijd keuzevrijheid hebben.

Bron InFinance, lees

Geplaatst op: 10 april 2019

Terug naar blog

© 2021 - Finance & More Heerhugowaard