Advies noodzakelijk bij aankoop appartement

9 augustus 2017 - Het is van groot belang dat consumenten deskundig advies inwinnen bij hun financieel adviseur of makelaar, indien zij overwegen een appartement te kopen. Dat zegt Hidde Coebergh, directeur Zakelijk advies en Wonen van ING.

Karin Kuiken: "De aankoop van een appartement, of dit nu in een grootschalig complex is of in een (heel) klein gebouw, stuit vaak op problemen. Laat u hieromtrent voorlichten en begeleiden door een makelaar of financieel adviseur."

Dat de Vereniging van Eigenaren via de splitsingsakte en reglementen vergaande beperkingen kan hebben gesteld aan het gebruik van het appartement, wordt volgens Coebergh onvoldoende onderkend. Maar ook het feit dat de algemene ledenvergadering na de koop nieuwe beperkingen kan aanbrengen, indien door bepaald gebruik de overige bewoners te veel overlast hebben. Coebergh: "Een relatief nieuwe ontwikkeling is bijvoorbeeld dat VvE's tijdelijke verhuur via Airbnb verbieden. Ook beperkingen in het houden van huisdieren komen regelmatig voor. We zien dat veel consumenten zich onvoldoende bewust zijn van deze mogelijke beperkingen".

Afhankelijkheid
Starters beginnen hun wooncarrière steeds vaker in een appartement. Maar ook senioren zijn in toenemende mate op zoek naar een kleinere en meer beschermde woonomgeving. Naast het exclusieve woonrecht op een gedeelte van het pand, wordt een appartementseigenaar ook mede-eigenaar van het totale pand. Hierdoor wordt de koper ook financieel medeverantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten. En daarmee dus deels afhankelijk van de andere eigenaren.

Leeg reservefonds
Hoewel sinds 2008 elke Vereniging van Eigenaren verplicht is een reservefonds voor de financiering van groot onderhoud aan te leggen, komt het volgens Coebergh nog regelmatig voor dat deze reservefondsen over onvoldoende reserves beschikken. "Bij groot onderhoud kan dit betekenen dat de kosten in één keer over alle appartementseigenaren worden omgeslagen. Heb je als eigenaar hier geen rekening mee gehouden, dan kan dat flinke financiële gevolgen hebben. Vanaf volgend jaar gelden er ook wettelijke eisen aan de jaarlijkse reserves die moeten worden aangelegd. Naar verwachting leidt dit bij veel appartementseigenaren tot een onvoorziene stijging van de maandelijkse woonlasten."

Gratis masterclasses
In samenwerking met Bureau DFO heeft ING een informatiebrochure voor adviseurs ontwikkeld. Deze kan gebruikt wordt in de communicatie met de klant. Daarnaast worden er masterclasses georganiseerd over het adviseren bij aankoop van een appartement. Adviseurs worden hierin gedurende een half dagdeel bijgepraat door Erkend Hypothecair Planner en docent Rob Timmermans. Coebergh: "Het aankopen van een appartement brengt vele aspecten mee waar niet elke koper van op de hoogte is. Ook op dit gebied is de persoonlijk financieel adviseur dus van grote meerwaarde voor de consument.

Bron InFinance, lees

Geplaatst op: 14 september 2017

Terug naar blog

© 2021 - Finance & More Heerhugowaard