FFP: laat financiële gezondheid het belangrijkste goede voornemen zijn


7 januari 2019 - Goede voornemens. Wie heeft ze niet voor het nieuwe jaar? De vereniging van gecertificeerd financieel planners FFP doet daarom een oproep aan de Nederlandse vrouw om 2019 in te gaan met financiële gezondheid als belangrijkste goede voornemen. Vier vragen aan financieel planner Jacqueline van der Vorm-van Zoelen uit Hoofddorp hoe vrouwen er in kunnen slagen om financieel zelfredzaam te worden.

Karin Kuiken: "Financieel bewustzijn is het mooi ding. Hoeveel mensen weten nog het hoe en waarom van de ooit afgesloten hypothecaire lening? En hoe zat het nu precies met het pensioen? Net als bij een testament is het raadzaam om eens in de zoveel tijd of er als er wijzigingen zijn of gaan komen in de gezinssituatie ook eens de financiële situatie "onder de loep” te nemen, al dan niet samen met een EFA. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar!"


De oproep aan de Nederlandse vrouw is onderdeel van de campagne ‘Aandacht voor financiële gezondheid’ van de FFP. Blijkbaar is de Nederlander – en dan vooral de Nederlandse vrouw – niet zo gezond als het om kennis over geldzaken en financiële planning gaat?
"De Nederlander is zich er vaak niet van bewust van hoe zaken geregeld zijn. Ze komen er te laat achter dat iets niet goed geregeld is, bijvoorbeeld als de relatie is beëindigd of wanneer ze over de 60 zijn en pas dan nadenken over hun pensioen. Dan heb je niet zo lang meer. Vrouwen zijn in veel gevallen financieel afhankelijk van hun man en hebben geen volwaardig inkomen. Al zie je wel dat dit ook per generatie verschilt. De veertigers en vijftigers hebben meestal een parttime baan, terwijl de twintigers tot dertig steeds vaker zorg voor kinderen delen. In onze campagne hebben we het overigens niet zozeer over financiële gezondheid, maar vooral over financieel bewustzijn.”

U heeft in uw praktijk veelal te maken met mensen die gaan scheiden. Geeft u eens een voorbeeld uit de praktijk van vrouwen die hun zaakjes niet goed hebben geregeld.
"De schrijnende gevallen zijn de niet-getrouwden. Je ziet dat vrouwen vaak best wel afhankelijk van de man zijn. Vaak is hij degene die de financiën regelde en nu staat hij opeens tegenover je. Ze denken het pensioen goed te hebben geregeld. Het nabestaandenpensioen is dan inderdaad vaak wel via het samenlevingscontract geregeld, maar niet het ouderdomspensioen. Ook heb je als samenwoner geen recht op partneralimentatie. Je zou hier in je samenlevingscontract afspraken over kunnen maken, maar dit ben ik in de praktijk nog nooit tegen gekomen.”

De campagne van de FFP steekt in op top 4 van goede voornemens die Nederlanders hebben: iets nieuws leren, gezonder leven, meer aandacht voor elkaar en meer bewegen. Daaraan is telkens een financieel doel gekoppeld. Dat is nogal niet wat voor de Nederlandse vrouw die het toch al druk, druk, druk heeft. Hoe vind je dan toch tijd om financiële boeken te lezen, het doel dat gekoppeld is aan ‘iets nieuws leren’?
"Ik denk dat het inderdaad heel lastig is, al blijf ik heel erg mijn best doen om onder de aandacht te brengen dat het belangrijk is dat vrouwen zich verdiepen in financiële zaken. Ik heb zelf een laagdrempelig boek geschreven (Als je 50 wordt, wil hij er twee van 25!; red.) en ik schrijf stukjes in bladen zoals Vrouw en Flair. Ik hoop dat vrouwen wel aan de slag gaan. Een goed voornemen kan al zijn om de brief met de pensioenovereenkomst open te maken. Of om in te loggen op Mijnpensioenoverzicht.nl. Je hoeft geen expert te worden, als je je maar bewust bent van je keuzes en wat de gevolgen zijn.”

U heeft natuurlijk een goed en duidelijk verhaal. Maar als ik van uw diensten gebruik wil maken, moet ik 175 euro per uur, exclusief btw, neertellen. Denkt u niet dat u de ‘gewone’ vrouw afschrikt?
"Mensen zijn er ook aan gewend om te betalen voor een hypotheekadvies. Het vak van financieel planner is relatief nieuw, maar het tarief is nooit reden dat mensen afhaken. Ik geef ook nooit korting, want dat zou betekenen dat ik eerder te veel heb gerekend. We pleiten er natuurlijk wel voor dat we geen btw hoeven te rekenen of dat de kosten aftrekbaar zijn. Bovendien verdien je negen van de tien keer de kosten snel terug. En zo niet, dan geeft het wel veel rust én overzicht.”

Bron amweb, lees

Geplaatst op: 10 januari 2019

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More