Zo bent u goed voorbereid op een nieuwe crisis


12 september 2018 - De economie heeft de wind in de zeilen en de rente is laag. Huizenkopers hebben vertrouwen in de markt en bieden steeds vaker boven de vraagprijs. Blijft dit goed gaan of stevenen we af op een nieuwe bubbel? Annemarie van Gaal geeft 5 tips om de crisis voor te zijn.


Karin Kuiken: "Het is altijd goed om de hypotheek eens in de zoveel tijd eens te checken met betrekking tot de rente, rentevaste periode en de schuld/marktwaarde verhouding. Ook het toekomstig pensioeninkomen is van belang, kan de hypotheekrente en aflossing alsdan nog wel betaald worden? Daarom deze week de 5 hypotheektips van Annemarie van Gaal, vooral bekend door haar inzet voor bewustwording in financiële zaken."


Tip 1: Check uw hypotheek
Kijk kritisch naar uw hypotheek. De rente is nu historisch laag en misschien heeft u een rentevasteperiode waarbij u een hogere rente betaalt. Onderzoek of u tussentijds uw rente kunt aanpassen naar een lagere rente. Vaak betaalt u dan een vergoeding, maar wellicht is het onder aan de streep wel voordeliger. Soms heeft het ook zin om de hypotheekvorm om te zetten. Ga eens om tafel met uw financieel adviseur en laat u goed adviseren over de verschillende mogelijkheden.

Tip 2: Zoek uit wat uw woning waard is
Zoek eens uit wat uw woning waard is. Kijk op Funda naar de verkoopprijs van gelijkwaardige huizen die bij u in de buurt te koop staan of bereken met de woningwaardecalculator van het Kadaster waarvoor gelijkwaardige huizen verkocht zijn. Trek de hypotheeksom - minus uw opgebouwde vermogen in uw spaarhypotheek - die nog open staat af van de waarde van de woning. Als hier een negatief bedrag uit komt, staat uw huis ‘onder water’. Maar misschien is uw woning wel veel meer waard en maakt u er flinke winst op wanneer u het verkoopt. U kunt uw koopwoning zien als een vorm van pensioen. Een afgeloste of bijna afgeloste hypotheek op het moment dat u met pensioen gaat, betekent dat u weinig woonlasten hebt en dus meer te besteden heeft na uw pensionering, ongeacht de hoogte van uw AOW en opgebouwde pensioen. Een fijn vooruitzicht.

Tip 3: Hypotheekvrij wonen
Ik ben een fan van aflossen op de hypotheek. Met alle discussies en onzekerheden rondom de pensioenen, is de mooiste zekerheid die u kunt opbouwen een eigen hypotheekvrij huis op het moment dat u met pensioen gaat. Naast de aflossing die u bij verschillende hypotheekvormen al automatisch doet, kunt u ook extra aflossen om zoveel mogelijk hypotheekvrij te zijn op het moment dat u met pensioen gaat. Let op dat u in een bepaald jaar niet meer aflost dan is toegestaan. En houd natuurlijk altijd een buffer beschikbaar voor onvoorziene uitgaven.
 
Tip 4: Koop een huis voor de verhuur
Uw spaargeld levert momenteel niet veel op en wellicht vindt u het te risicovol om uw geld te beleggen. Heeft u een flink bedrag op hun spaarrekening staan, dan adviseer ik u een (kleine)woning te kopen voor de verhuur. Als u een huis in een goede buurt koopt, dan blijft de waarde vrijwel zeker intact en krijgt u maandelijks een mooi belastingvrij bedrag uit de verhuur.
 
Tip 5: Zorg voor meer inzicht in uw financiën
Crisis of niet, het is altijd verstandig om inzicht te hebben in uw financiën. Heeft u geen idee waar uw geld iedere maand blijft? Zorg dan voor meer inzicht en houd een kasboek bij waarin u consequent alle inkomsten en uitgaven schrijft. Klinkt ouderwets, maar geloof-me, zelf opschrijven is de beste manier om precies te weten wat er binnenkomt en wat er aan kosten uit gaat.

Annemarie van Gaal is ondernemer en investeerder in verschillende bedrijven en ondernemingen.  Ze is vooral bekend door haar inzet voor bewustwording in financiële zaken, bijvoorbeeld door haar boeken en tv optredens (o.a. Een Dubbeltje Op Zijn Kant).

Bron WestlandUtrecht bank, lees

Geplaatst op: 12 september 2018

Terug naar blog

© 2021 - Finance & More Heerhugowaard