Vijf tips: zo houd je goede financiële voornemens wél vol


14 januari 2022 - 'Energie besparen debuteert in lijstje goede voornemens.'. Ieder jaar nemen we ons van alles voor om dit jaar echt te gaan doen, ook op financieel gebied. Sparen voor die lange reis, beter letten op onnodige uitgaven en dit jaar pluis je eindelijk tot achter de komma uit hoe je pensioen er later uit zal zien. Vijf tips om al die financiële voornemens ook echt vol te houden.

Karin Kuiken: "Wederom iets over budgetteren, maar ook dit is razend belangrijk. Weet waar je je geld aan uit geeft en je houdt geld over. De meeste banken hebben hier een planner voor, maar ook een simpel Excel bestand wil doorgaans goed werken."


Sparen staat ieder jaar steevast aan kop in het lijstje van goede voornemens, zo blijkt ook weer uit recent onderzoek van platform Wijzer in Geldzaken. Gevolgd door minder geld uitgeven. Een kleine groep neemt zich voor de hypotheek (deels) af te lossen. Voor het eerst in dit jaarlijkse onderzoek noemen mensen ook besparen op energie en het verduurzamen van de woning.

Steeds meer mensen nemen ook die financiële voornemens, van 65% in 2019 tot bijna 70% nu. Maar net als met al die andere goede voornemens houden we ze vaak niet vol. Vanaf volgende week sneuvelen vaak al weer de eerste goede voornemens. ,,Mensen onderschatten dat het nieuwe jaar weer net zo vol zit me drukke dagen als andere jaren”, stelt consumentenpsycholoog Patrick Wessels. ,,Dus ga er gewoon vanuit dat 2022 weer net zo chaotisch jaar als vorig jaar gaat worden.”

1. Maak het zichtbaar
Drie op tien Nederlanders heeft ongeveer een idee wat er iedere maand aan geld binnenkomt en weer uitgaat, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar onze financiële goede voornemens van Wijzer in geldzaken. Maar zonder dat inzicht heb je niets aan goede financiële voornemens, weet financieel planner Paulien Koopman.

Zij werd onlangs door haar beroepsgroep Federatie Financieel Planners verkozen tot Financieel Planner van 2021. Een prestigieuze titel die ze heel 2022 mag voeren. ,,Ik zie het inderdaad in de praktijk; het is echt opvallend hoe slecht mensen op de hoogte zijn wat hun inkomsten en uitgaven zijn”, zegt Koopman, die werkzaam is bij vermogensplanning Private Banking bij Rabobank. ,,Maar dat inzicht is toch echt de allereerste stap, want alleen met dat inzicht krijg je ook overzicht van je financiële toekomst.”

Volgens Wessels is het zaak dat de goede voornemens top of mind blijven. ,,Maak het zichtbaar, zodat je er ook steeds aan wordt herinnerd. Dat kan prikbord zijn, maar je kunt ook één keer per maand een reminder in je telefoon zetten.”

2. Doe het samen
Wat enorm helpt is om het samen met iemand te doen, tipt Wessels. Dat hoeft niet per se met je partner te zijn. ,Ik doe dit samen met mijn zwager. Ik zoek al langer financiële zaken uit dan hij, maar ik merk dat hij nu steeds vaker met tips aankomt die ik nog niet wist.”

Door het samen te doen stimuleer elkaar ook echt actie te ondernemen. ,,Je kunt afspreken dat de één bijvoorbeeld alle aanbieders van een aanvullend pensioen op een rijtje zet en de ander de top drie verder gaat onderzoeken.”

3. Kleine stappen
Voor iets meer dan de helft van de Nederlanders is januari ook de maand om alle uitgaven en inkomsten weer eens op een rij te zetten. Om dat inzicht te krijgen is het volgens Koopman van belang de inkomsten en vooral alle uitgaven te labelen. Hoeveel gaat er naar boodschappen, loterijen, vaste lasten, enzovoort?

Koopman: ,,Maak het ook visueel. Dat kan op een vel papier of in Excel of via de app van je bank waarin je die labels aan je in- en uitgaven kunt koppelen. Je zult merken dat wanneer je dat overzicht voor je ziet, je meteen ook gaat strepen en dus kunt besparen.”

Zeker in deze tijden van steeds maar oplopende inflatie is het volgens Koopman belangrijk zo’n overzicht te maken. ,,Kijk naar de energieprijzen, jarenlang was dat een redelijk stabiele uitgavenpost en ineens is het dat niet meer.”

Valkuil voor goede voornemens is dat ze veel te groot zijn of niet concreet genoeg. Dus niet in januari in één weekend de hele financiële planning in een Excel-sheet proberen te zetten. Wessels: ,,Doe het in kleine stappen. Zet eerst bijvoorbeeld die verschillende vermogensbeheerders op een rijtje die voor jou relevant zijn. Daarna weer een volgende stap, welk spaardoelen wil jezelf stellen, dan afspraken maken, en zo steeds een stap verder.”

4. Plan afhaakmoment
Het is misschien even een werk, maar eenmaal dat overzicht van inkomsten en uitgaven gemaakt is het een kwestie op gezette tijden bijhouden en eventueel aanpassen. Koopman: ,,Bereken ook hoe hoog je financiële buffer moet zijn voor onvoorziene uitgaven zoals een wasmachine of auto die vervangen moet worden.” Budgetinstituut Nibud heeft op de website tool om die buffer te bereken, gemiddeld ligt dit tussen de €10.000 en €15.000.

Wat daar bovenop extra gespaard wordt, kan dan worden besteed aan alle financiële plannen. Ook hier geldt volgens Koopman: maak je spaardoel concreet en visueel. ,,Het moet echt voor je gaan leven. Wees ook flexibel in je doelen. Als blijkt dat die auto toch nog een jaartje langer mee kan, kun je dat geld weer bij je potje voor die reis stoppen.”

Geheid dat er een moment komt dat je je had voorgenomen aan je financiële stappenplan te werken, maar daar die dag geen zin in hebt, en je er vanwege schuldgevoel helemaal maar mee kapt. Wessels: ,,Sta je zelf daarom toe om van je stappenplan af te wijken, maar plan dat ook. Als je je hebt voorgenomen om twee keer maand aan je financiële planning te werken, plan dan ook de keren in wanneer je van jezelf mag verzaken. Dat voorkomt dat je je schuldig gaat voelen.”

5. Wees trots
Wessels: ,,Sta er even bij stil wanneer je een doel hebt gehaald en wees trots op jezelf.”

Bron Telegraaf, lees

Geplaatst op: 18 januari 2022

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More