Alles wordt duurder: zo bespaar je toch honderden euro’s


25 september 2021 - De koopkrachtstijging voor volgend jaar is te verwaarlozen en ook de stijgingen van het nettoloon waren in jaren niet zo mager. Terwijl de energieprijzen de pan uitrijzen en er sprake is van inflatiestijging. Tijd dus voor enkele ijzeren wetten om te besparen die wel eens worden vergeten.

Karin Kuiken: "Slapeloze nachten? Aan het einde van je geld een stukje maand tekort? Wat er in komt weten de meesten wel, maar als je weet waar je geld aan uitgegeven wordt kan er mogelijk be- en gespaard worden. Een huishoudboekje, hoe ouderwets ook, biedt uitkomst. Een en ander kan natuurlijk op papier maar er is ook een heel overzichtelijk digitaal en gratis kasboek in de vorm van een app genaamd Grip (ABN AMRO, werkt ook bij andere banken). Probeer maar eens!"


Die torenhoge energieprijzen baart de meeste huishoudens grote zorgen. Prijsvergelijkers zien aan het verkeer op de website veel consumenten naarstig zoeken naar advies, maar dat is nog niet zo eenvoudig.

Variabel of niet?
Wie vorig jaar een contract van drie jaar heeft afgesloten is nu het beste af, weet energiespecialist Tomas Bleker van Pricewise. „Maar voor huishoudens waar het contract net is afgelopen of binnenkort aan het einde van de contracttermijn zit, is het inderdaad lastig om te bepalen wat te doen”, erkent Bleker.

Niet alleen de variabele energieprijzen stegen dit jaar voor een gemiddeld huishouden al tot zo’n €400 per jaar, ook aan de stijging van vaste tarieven voor energie lijkt geen einde te komen. Toch adviseert Bleker iedereen die nu een variabel contract heeft in ieder geval een vast energiecontract voor een jaar af te sluiten. „En dat voelt heel tegennatuurlijk, want je gaat meteen meer betalen. Maar houd je een variabel contract dan ben je straks nóg eens honderden euro’s per jaar meer kwijt aan je energierekening.” Het verschil met een goedkoper 3-jarig contract scheelt maar enkele tientjes. En mochten de energieprijzen de komende jaren toch weer dalen dan betaal je bij tussentijdse overstap een boete.

Besparen op energiekosten is dus vooral kosten dempen, al komt er €375 miljoen vrij om hogere energiebelasting te compenseren.

Wat kunnen huishoudens zelf nog doen om hun koopkracht te verbeteren? Als eerste stap adviseren budgetcoaches om de uitgaven weer eens goed onder de loep te nemen door het maken van een huishoudboekje; wat komt er binnen en, vooral, wat gaat er uit?

Verzekeringen
Zo blijkt ieder jaar weer uit verschillende onderzoeken dat Nederlanders kampioen oververzekeren zijn. Met stip op nummer is dat de all riskverzekering, terwijl zo’n verzekering alleen voor auto’s jonger dan vijf jaar relevant is. Bij oudere auto’s overstappen naar een WA-verzekering scheelt op jaarbasis al een paar honderd euro.

Vaak zijn huishoudens ook dubbel verzekerd voor rechtsbijstand bij zowel bij hun rechtbijstandverzekering als hun autoverzekering. Hetzelfde geldt voor pechhulp die zowel via de reis- als de autoverzekering is gedekt.

Boodschappen
Nooit zonder een boodschapje lijstje - of met stevige trek - in de supermarkt boodschappen doen, want geheid dat je meer uitgeeft. Met een boodschappenlijstje koop je alleen wat je echt in het huishouden nodig hebt. Budgetinstituut Nibud adviseert om vooraf en weekplanning te maken van welke maaltijden je wilt koken en maar eens per week boodschappen te doen.

„Bekijk de folders van de supermarkten in de buurt en maak gerechten met producten die op dat moment in de aanbieding zijn, aldus het Nibud. Aanbiedingen zijn ook alleen maar interessant van de producten die je ook echt nodig hebt.

Abonnementen
Het is online heel makkelijk om een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Amazon Prime af te sluiten. Maar hoe vaak kijk je naar welke streamingdienst? Ook hier zijn tientallen euro’s te besparen. En ja: sporten is gezond, maar als je al jaren niet naar de sportschool bent geweest is zo’n abonnement zonde van het geld.

Gratis
Een zoekopdracht ’gratis af te halen’ op Marktplaats levert meer dan tienduizend resultaten, maar er zijn ook websites zoals gratisaftehalen.nl of gratisoptehalen.nl, waar alleen maar gratis spullen te vinden zijn. Er zijn zeker spullen te vinden die nog in goede staat verkeren. Zo kan de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe koelkast nog even worden uitgesteld met een gratis exemplaar.
 
Bron Telegraaf, lees 

Geplaatst op: 29 september 2021

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More