Column: hypotheek flinke hindernis voor zzp’er en flexwerker


9 april 2021 - Ruim 1,5 miljoen zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) kent ons land nu, en bijna 1,7 miljoen flexwerkers (mensen met een flexibel contract). Als zij een hypotheek aanvragen kost hen dat meer tijd en geld dan iemand met een vast contract.

Karin Kuiken: "In deze 'corona-tijd' is het aanvragen van een hypothecaire lening voor een zzp-er en flexwerker niet gemakkelijk. Zeker met betrekking tot het inkomen van een zzp-er wordt door de meeste hypothecaire financiers de inkomensverklaring niet meer zelf gedaan en zijn er in het algemeen aanvullende verklaringen noodzakelijk. Maar gelukkig is daar de EFA die voor heel wat 'voorwerk' kan zorgdragen."


Neem Lucas van Rossem. Hij wilde van Leiden naar Harderwijk verhuizen, en voorzag geen problemen met de hypotheek. Immers; hij was al tien jaar succesvol zzp’er, zijn oude woning had een flinke overwaarde en Lucas en zijn vrouw hadden eigen geld. Hierdoor bedroeg de benodigde lening nog niet de helft van de waarde van het nieuwe huis.

Maar de bank eiste dat Van Rossem op eigen kosten (voor een zzp’er €225 ex btw) een rekenbureau in de arm nam voor het opstellen van een ’inkomensverklaring’. Dat bureau stelde veel lastige vragen. Zo bleek de onderbouwing van zijn omzet een forse klus. En al die vragen vergden veel tijd, waardoor de financiering uiteindelijk maar net op tijd rondkwam.

Flexwerkers stuiten weer op andere hinderpalen voor een hypotheek. Voor hen is een ’intentieverklaring’ van de werkgever (om je bij ’gelijkblijvend functioneren’ in dienst te houden) van belang, en misschien nog wel meer een ’perspectiefverklaring’, die een indicatie geeft van toekomstige verdienmogelijkheden.

Kortom, een hypotheekaanvraag vormt voor menig zzp’er of flexwerker een pad vol hindernissen. Gelukkig helpt ook voor hen onze rekenhulp bij het bepalen van de maximale hypotheek. Zie consumentenbond.nl/maximale-hypotheek. Makkelijker kunnen ook wij het niet maken.

Bron Telegraaf, column Sandra Molenaar, lees

Geplaatst op: 13 april 2021

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More