Peter Boelhouwer: “Snellere afbouw renteaftrek helpt starter.”


25 maart 2021 - Wil je de starter op de woningmarkt echt helpen, dan zou je volgens hoogleraar en woningmarktexpert Peter Boelhouwer sneller de hypotheekrenteaftrek moeten afbouwen. "Nu is het vaak water naar de zee dragen en ontvangt de starter het tegenovergestelde van het gewenste duwtje in de rug.”

Karin Kuiken: "Nog een blog over de afbouw van de hypotheekrenteaftrek, waar ik, zoals bekend, een groot voorstander van ben. Een andere vorm van 'steun in de rug', zoals bijvoorbeeld de bijkomende kosten als kortlopende starterslening, zou wellicht een idee zijn. Ben benieuwd wat ons nieuwe kabinet voor ons in petto heeft…"


Tijdens de HypoVak Kennis Update sprak InFinance hoofdredacteur Alex Klein met Peter Boelhouwer over de mogelijke effecten van de verkiezingsuitslag op de woningmarkt. Boelhouwer vreest onder andere dat een nieuw kabinet opnieuw met een reeks specifieke regelingen komt om de woningmarkt vlot te trekken. Lapmiddelen die in zijn optiek in de praktijk toch vooral neerkomen op water naar de zee dragen. Een eerder voorbeeld daarvan is de aangepaste overdrachtsbelasting voor starters, die onder de huidige omstandigheden alleen maar een prijsopdrijvend effect heeft. Boelhouwer: "Bij een verruiming van de leennormen -waar een aantal partijen op koersen – zal dat niet anders zijn. We willen te veel de groepen die het moeilijk hebben ondersteunen, maar die specifieke regelingen leveren op termijn alleen maar meer problemen op.”

Afbouwen hypotheekrenteaftrek
Door nu de tijd gunstig is te kiezen voor een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek, komen er volgens Boelhouwer middelen vrij waarmee de politiek mensen die voor het eerst op de woningmarkt echt een steuntje in de rug kunnen geven. Door voor een andere verdeling te kiezen blijft de vraagdruk in de totale markt ongeveer gelijk, voorspelt hij. Overigens denkt Boelhouwer dat bij nieuwbouw met specifieke regelingen wel snel goede resultaten te boeken zijn. "Denk aan de oude premieregelingen met antispeculatie bedingen en het tegengaan van grondspeculatie, waar de VVD een voorstander van is. Een bredere invoering op lokaal niveau van de zelfbewoningsplicht is een andere maatregel die effectief en snel te regelen is.”

Woningmarkt in het stemhokje
Stond in alle verkiezingsprogramma’s een passage over de problemen op de woningmarkt, in de campagne kwam het maar sporadisch voorbij. Geen enkele partij heeft het onderwerp echt geclaimd en ook in het stemhokje was de woningmarkt niet richtinggevend. Boelhouwer: "De kiezer heeft in deze verkiezingen vooral naar stabiliteit en leiderschap gekeken. Voor alle partijen is de woningmarkt een belangrijk thema waarmee ze aan de slag gaan en hun standpunten lagen op dat vlak ook niet heel ver uiteen. Wil je als kiezer echt weten waar de verschillen zitten dan moet je de doorberekeningen van het Centraal Planbureau er bij pakken. Dan zie je pas wat de verschillende partijen willen investeren in bijvoorbeeld de gebiedsontwikkeling. Voor het uitvoeren van de Actieagenda Wonen zijn jaarlijks miljarden nodig, waar bijvoorbeeld de VVD in het verkiezingsprogramma spreekt over een paar honderd miljoen. Dat is een groot verschil.”

Bron InFinance, lees

Geplaatst op: 26 maart 2021

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More