Helft van getrouwden denkt niet na over financiën bij scheiding


12 september 2019 - Meer dan de helft van de getrouwden of mensen met een geregistreerd partnerschap denkt nooit na over de financiële situatie, in het geval ze onverhoopt uit elkaar gaan. Dat blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer en onderzoeksbureau MWM2. Toch kan het wel een gerust gevoel geven als je dat wel doet. Daarom komt Centraal Beheer met tips.

Karin Kuiken: "Het blijft actueel, wellicht iets meer in deze rare 'corona' tijden. En natuurlijk, het lijkt een beetje op een motie van wantrouwen, maar tevoren nadenken over de mogelijkheid van scheiden en de financiële gevolgen hiervan is zeker niet onverstandig."


"Twee op de drie huwelijken gaan goed. Als het tegenzit, dan blijkt vooral de zomervakantie of de Kerst doorslaggevend te zijn om uit elkaar te gaan. Ook dit jaar rond de vakantie waren er weer achtduizend ontbindingen van huwelijken (CBS, juli 2019). Als je in die situatie zit dat je uit elkaar gaat, dan is het geen prettig moment om uit te vinden hoe je er financieel voor staat. Daarnaast laat het onderzoek zien dat in twee derde van de huwelijken een van de twee partners het meeste op gebied van financiën thuis regelt. Dit betekent dat de andere partner niet altijd het financiële reilen en zeilen scherp op zijn netvlies heeft”, aldus marktmanager Financiële diensten Denise Janssen-Romp van Centraal Beheer.

De ondervraagden uit het onderzoek geven aan hoe ze meer duidelijkheid en gemoedsrust over de financiële situatie zoeken als alles nog koek en ei is: door erover te praten met de partner (77%), online informatie zoeken (22%) of in gesprek te gaan met een adviseur (15%). Ook geeft veertig procent van de ondervraagden aan in geval van scheiding niet zeker te zijn over de manier waarop ze de financiën geregeld hebben. Janssen-Romp: "Over scheiden wil je eigenlijk niet praten als je relatie lekker loopt. En als het niet lekker loopt, praat je waarschijnlijk al helemaal minder met elkaar. Bij een scheiding komen er veel financiële zaken op je af die je goed moet regelen. Een professional kan je dan goed op weg helpen om de juiste keuzes te maken.”

Inzicht
"Goed inzicht in je eigen situatie is belangrijk. Er zijn tal van zaken die je maar net moet weten, die een grote impact op je financiën kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrenteaftrek. Dat werkt net even anders: als je ervoor kiest om de hypotheek nog op twee namen te houden, terwijl een van de partners vertrokken is, dan heeft de vertrekkende partner nog maximaal twee jaar recht op renteaftrek van de belasting. Wanneer je daar niet bewust van bent, kunnen de netto lasten stijgen voor allebei de partijen. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken over de woonlasten”, aldus Janssen-Romp.

Centraal Beheer zegt financiële zaken makkelijker te maken en mensen meer controle geven over hun persoonlijke situatie. Of ze nu wel of niet gelukkig samen blijven. Daarom neemt Centraal Beheer ook initiatief, door in september het kennisplatform Scheiden te introduceren. Hier geeft Centraal Beheer praktische informatie om mensen verder te helpen.

Bron InFinance, lees

Geplaatst op: 12 augustus 2020

Terug naar blog

© 2024 - Finance & More