Opnieuw meer financieringsruimte voor tweeverdieners


22 juli 2019 - Tweeverdieners kunnen volgend jaar opnieuw mogelijk meer hypothecair krediet krijgen. Als het aan minister Wopke Hoekstra van FinanciĆ«n ligt telt vanaf 2020 het toetsinkomen van de minst verdienende partner voor 80% mee bij het bepalen van de financieringslast. Nu ligt dat nog op 70%.

Karin Kuiken: "Het is natuurlijk nog een voornemen van minister Hoekstra én we weten nog niet hoe de overige regels gaan worden, maar het klinkt zeker niet slecht."


Banken, verzekeraars, hypotheekadviseurs, bemiddelaars, toezichthouders en andere belanghebbenden kunnen hun visie op Wijzigingsregeling hypothecair krediet 2020 kenbaar maken aan het ministerie via een internetconsultatie houdt. Die loopt op 2 september af.

Verder verruimd
In de afgelopen jaren zijn de verstrekkingsnormen voor tweeverdieners steeds verder verruimd. Het financieringslastpercentage werd in 2016 nog berekend op basis van het hoogste toetsinkomen vermeerderd met 50% van het lagere toetsinkomen.

Hypothecair krediet
In de zogeheten Tijdelijke regeling hypothecair krediet zijn de inkomenscriteria vastgelegd voor het verstrekken van hypothecair krediet en de maximale hoogte van het hypothecair krediet ten opzichte van de waarde van de woning. De wijzigingen in de regeling zijn in lijn met het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en sluiten aan bij de afbouw van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting van de minst verdienende partner. Jaarlijks wordt de regeling aangepast, onder meer omdat nieuwe inkomenstabellen voor volgende jaar erin opgenomen worden.

Bron amweb, lees

Geplaatst op: 23 juli 2019

Terug naar blog

© 2021 - Finance & More Heerhugowaard